Απίστευτο σκηνικό στο “πράσινο” συνέδριο, με ΕΚΤ Fed να διαφωνούν ως προς τη στάση τους αναφορικά με το κλίμα. Τυχαίο ή “στημένο” σκηνικό; Τι προσπαθούν να μας πουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και πως συνδέεται όλο αυτό με τον πληθωρισμό…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το είδαμε κι αυτό… Λαγκάρντ και Πάουελ, τα δύο μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας τραπεζικής, βρέθηκαν σε δημόσια αντιπαράθεση, και μάλιστα στο συνέδιο για την κλιματική αλλαγή “Πράσινος Κύκνος”.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο θέαμα, αν όχι πρωτοφανές, οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες των ρυθμιστών της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής (Fed και ΕΚΤ) να έρχονται σε λεκτική σύγκρουση δημοσίως. Πόσο μάλλον για την κλιματική αλλαγή, το πλέον (υποτίθεται) σημαντικό ζήτημα που ακούμε ολοένα και περισσότερο, ωστόσο όπως φαίνεται, ούτε οι ίδιοι δεν τα βρίσκουν σε αυτό…

Η Κριστίν Λαγκάρντ λοιπόν ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πάνω στη βάση της εντολής που έχουν λάβει για τη διατήρηση της σταθερότητας στις τιμές και τη διασφάλιση της υγείας στην αγορά εργασίας.

Λαγκάρντ: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πληθωρισμό

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ήρθε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη αντίδραση από τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Fed δεν μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για το κλίμα, καθώς αποτελεί ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Τότε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σηκώνοντας το γάντι, απάντησε πως “θα αποτύχουμε εάν δεν λάβουμε υπόψη την κλιματική αλλαγή και τον συσχετισμό της με τον πληθωρισμό.
Εάν δεν μπορούμε να δούμε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Αν δεν μετρήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουμε, στα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουμε και στις μετοχές που αγοράζουμε, θα αποτύχουμε.
Ελπίζω να υπάρξει συναίνεση πάνω σε αυτό το θέμα.”

Με άλλα λόγια, η Λαγκάρντ εδώ μας λέει δύο πράγματα: πως α) ο πληθωρισμός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και άρα β) αν δεν την “καταπολεμήσουμε” θα χάσουμε τον έλεγχο του πληθωρισμού. Γιατί όμως μας τα λέει αυτά; Πάμε να δούμε πρώτα την αντίδραση του Πάουελ, και αποκρυπτογραφούμε το παλ.

Πάουελ: Έχουμε σαφείς εντολές

Πριν πάρει τον λόγο ο επικεφαλής της Fed, στο βήμα βρέθηκε ο Yi Gang, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ο οποίος μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη και την προσεκτική χρηματοδότηση στην Κίνα (που παρεμπιπτόντως αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο).

Στην εισήγησή του ο Τζέρομ Πάουελ, κατόπιν, ανέφερε πως δεν χωρά καμία αμφιβολία το ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και απειλή για την ανθρωπότητα, ωστόσο στις ΗΠΑ η ευθύνη για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος βαρύνει τους αιρετούς άρχοντες.

Και καθώς ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών διαφέρει από χώρα σε χώρα, στη «Fed θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό να υπηρετούν τις εντολές που ρητά έχουν δοθεί από τους νομοθέτες, διότι δεν υπάρχει δευτερογενής εντολή που να αφορά την οικονομική πολιτική γενικότερα.»

“Αναλαμβάνουμε ένα ευρύ σχέδιο ανάλυσης, δημόσιας δέσμευσης και διαφάνειας όσον αφορά τον ρόλο μας στην αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Ρωτήσατε για τη νομισματική πολιτική…

Λοιπόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή … μπορεί να επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής… Αλλά θα έλεγα ότι σήμερα η αλλαγή του κλίματος δεν είναι κάτι που εξετάζουμε κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Εξετάζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εποπτικές, ρυθμιστικές και χρηματοπιστωτικές πρωτοβουλίες μας. Δεν είμαστε και δεν επιδιώκουμε να είμαστε αυτοί που διαμορφώνουν την πολιτική για το κλίμα. Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εντολή» είπε ο Πάουελ.

Πρώτα μας είπαν υπάρχει κλιματική αλλαγή (και φταίει για όλα), μετά μας λένε δεν είναι δουλειά μας (να ασχολούμαστε με αυτήν)

Ο Αμερικάνος λοιπόν “τα έχωσε” στην Ευρωπαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δουλειά των κεντρικών τραπεζιτών να ρυθμίζουν τη νομισματική πολιτική με βάση (και) την κλιματική αλλαγή.

Η ειρωνεία είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι εισήγαγαν εξ αρχής τον παράγοντα “κλιματική αλλαγή” στις ομιλίες και πολιτικές τους.

Επειδή όμως στο radar.gr είμαστε λίγο καχύποπτοι, έχουμε την τάση να ψάχνουμε πίσω από την κάθε λέξη που ξεστομίζουν χείλη κεντρικών τραπεζιτών (ειδικά αυτών). Ο λόγος είναι ο εξής: Έχουμε αρχικά ως δεδομένο πως οι ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής αποτελούν το νο1 καταλύτη των όσων (θα) συμβαίνουν σε αγορές και παγκόσμια οικονομία. Όλοι οι άλλοι παράγοντες έρχονται δεύτεροι.

Γι’ αυτό και όταν έχουμε πχ. ομιλία Fed για τα επίτοκια, όλοι οι traders είναι σούζα. Είναι από τα λίγα γεγονότα που η αγορά δυσκολεύεται να προεξοφλήσει, και τα αποτιμά εκείνη τη στιγμή. Πως το κάνει; Από τα “σινιάλα”, τις λεξούλες-κλειδιά που επίτηδες πετάνε αυτοί που καθορίζουν τις τύχες του πλανήτη. Από γλώσσα του σώματος, από οποιαδήποτε ένδειξη.

Τις ενδείξεις αυτές μας τις αφήνουν όχι επειδή είναι “καλοί”, αλλά επειδή πρέπει να το κάνουν, επειδή έτσι παίζεται το παιχνίδι. Αυτοί κρατάνε το χάρτη του θησαυρού, αυτοί μας αφήνουν στοιχεία. Διότι μπορεί να κρατάνε το χάρτη, αλλά χρειάζονται εργατικά χέρια που θα κάνουν τη δουλειά (ώστε αυτοί να λάβουν τη μερίδα του λέοντος και εμείς ό,τι ψίχουλα μπορέσουμε).

Τι σημαίνει το καυγαδάκι ΕΚΤ-Fed

Όλες αυτές οι δημόσιες εμφανίσεις, μια ομιλία του Πάουελ, ένα συνέδριο των G7 κλπ είναι σχεδόν πάντα “τελειωμένες υποθέσεις”. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται και συζητάνε δεν καταλήγουν στην πραγματικότητα σε κάποιο πόρισμα λάιβ μπροστά μας. Αυτά είναι ήδη προφασισμένα. Οι ομιλίες είναι απλώς ένα “θέατρο” για εωτερική κατανάλωση, με σκοπό να δώσει ενδείξεις σε μια διψασμένη για σινιάλα αγορά.

Με άλλα λόγια, δε γίνεται κανείς να παρεκκλίνει από το σενάριο. Γι’ αυτό και δε βλέπουμε σχεδόν ποτέ αντιπαραθέσεις. Αν υπάρξει αντιπαράθεση… τότε αυτή ΕΙΝΑΙ το σενάριο. Αρχίζετε να καταλαβαίνετε που το πάμε λοιπόν…

Στην ουσία το καυγάδακι των κεντρικών τραπεζιτών εξυπηρετεί ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Μας εισάγει έναν ακόμη “απρόβλεπτο” παράγοντα στην εξίσωση, τον οποίο κατηγορούν (εν μέρει) για τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να τη βγάλουν λάδι για τις δεκαετίες εγκληματικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής που έθισε την παγκόσμια οικονομία στο φθηνό χρήμα και οδηγεί νομοτελειακά στο στασιμοπληθωρισμό και την οικονομική μιζέρια.

Σας θυμίζει κάτι; Η κλιματική αλλαγή είναι ο “αόρατος εχθρός” (και άρα πρακτικά μη αντιμετωπίσιμος) που (θα) φταίει για όλα. Μόνο εκείνοι δε φταίνε ποτέ…

Δεν είναι τυχαίο που πριν την πανδημία η κλιματική αλλαγή κυριαρχούσε στα οικονομικά φόρουμ, και τώρα (που συνθίζουμε την πανδημία) επανέρχεται.

Δε μας σηκώνει το κλίμα

Η Λαγκάρντ μας λέει ουσιαστικά πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται σημαντικά τον πληθωρισμό. Επομένως για να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κλιμαική αλλαγή.

Κι εδώ έρχεται ο Πάουελ και η δήθεν σύγκρουση πως “δεν είναι δουλειά μας να ασχολούμαστε με την κλιματική αλλαγή” (διότι δε μπορούμε να την επηρεάσουμε στην τελική). Προκειμένου να μας πει ουσιαστικά πως ο πληθωρισμός ξεφεύγει και δε φταίμε εμείς γι’ αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε εγκληματικά μέτρα δήθεν τόνωσης. Οι αγορές θα συνεχίσουν να φουσκώνουν μέχρι να σκάσουν. Κι όταν σκάσουν δε φταίγαμε εμείς, αλλά το κλίμα…

Το αν ο πληθωρισμός πράγματι επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή ή όχι, δεν έχει σημασία. Βασικά δε χρειάζεται να πιστεύετε καν στην ύπαρξη του παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης επίδρασης. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αυτοί ΜΑΣ ΛΕΝΕ ότι επηρεάζεται, κι αυτό τα αλλάζει όλα. Επομένως όσον αφορά τις αγορές και την οικονομία, επηρεάζεται.

Συνοψίζοντας, τι κρατάμε από το σημερινό;
Ότι α) έρχεται άσχημος πληθωρισμός
β) δε φταίνε οι πρακτικές των κεντρικών τραπεζών, αλλά η κλιματική αλλαγή, την οποία όμως δε θέλουμε (κι ούτε μπορούμε) να επηρεάσουμε επομένως
γ) συνεχίζουμε τις εγκληματικές πρακτικές και τα αρνητικά επιτόκια άρα
δ) συνεχίζεται και η χρηματιστηριακή φούσκα. Buy, buy, buy! Και από το χειμώνα bye, bye…

Τον αποκαλούν παροδικό υπερπληθωρισμό, όμως μόνο παροδικός δε θα είναι. Καθώς η οικονομία βγαίνει από τη ΜΕΘ, αποκαλύπτεται η πρώτη μεγάλη επιπλοκή, και το όνομα αυτής: στασιμοπληθωρισμός. Διαβάστε περισσότερα εδώ.