«Με καλή διάθεση και με καλοπιστία πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και το 2021 θα είναι μια καλύτερη οικονομική χρονιά από το 2020 και το 2022, φυσικά, μια εξαιρετικά καλύτερη χρονιά, χωρίς καμία συζήτηση». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία του, σήμερα το απόγευμα, στη διαδικτυακή ημερίδα «Δυτική Ελλάδα: Η επανεκκίνηση της Οικονομίας και τα αναπτυξιακά εργαλεία».
Ο υπουργός υπογράμμισε σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να δώσει διευρυμένο ρόλο στις Περιφέρειες. «Μεγαλύτερο μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, στις Περιφέρειες, που θα έχουν και μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους για τις τοπικές ανάγκες» όπως είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η πανδημία έχει ανατρέψει κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς λαμβάνονται έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Πολλά από αυτά χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, άλλα από ευρωπαϊκούς πόρους» είπε ο υπουργός, και ως παράδειγμα ανέφερε το πρόγραμμα για την ενίσχυση της εστίασης το οποίο προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ.
«‘Αρα, μέρος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ κατευθύνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και ίσως τις επόμενες μέρες να έχουμε ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας, για τους οποίους μέσω του νέου ΕΣΠΑ ερχόμαστε – στο μέτρο του δυνατού – να θεραπεύσουμε την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί από την πανδημία και από το γεγονός ότι αυτή έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από όσο ο καθένας μας θα μπορούσε να φανταστεί στην αρχή της» όπως σημείωσε ο ίδιος.
Δεν είναι όλα μαύρα για την Ελλάδα
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν είναι, όμως, όλα μαύρα για την Ελλάδα» και αναφέρθηκε στην καλή φήμη που έχει κερδίσει η χώρα μας λόγω του τρόπου με τον όποιο αντιμετώπισε στο υγειονομικό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας. Όπως είπε: «Δεν έχετε παρά να βγείτε έξω, να διαβάσετε ξένο Τύπο, να μιλήσετε με στελέχη ξένων επιχειρήσεων και fund, για να δείτε πώς βλέπουν την Ελλάδα πια από το εξωτερικό. Την αντιμετωπίζουν ως μια χώρα που αντιμετώπισε στο υγειονομικό επίπεδο τις συνέπειες της πανδημίας, με εξαιρετικά καλύτερο τρόπο από όσο όλοι ανέμεναν στην αρχή.
Μας είχαν περίπου τελειωμένους στην αρχή, κυρίως διότι θεωρούσαν ότι το σύστημά μας δεν είναι αρκετά έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και επιπλέον ο πληθυσμός μας είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας, άρα η εκτιμώμενη ταχεία διάδοση του κορωνοϊού θα είχε τραγικές συνέπειες. Κάθε ζωή είναι ιερή και αναντικατάστατη αλλά, γενικά, στο ποσοστό θανάτων είμαστε πολύ κάτω από χώρες με ανάλογο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, η πανδημία βρίσκεται σε πολύ οξεία φάση και στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να στεκόμαστε αξιοπρεπώς, χάρις φυσικά και στις μάχες που δίνουν οι γιατροί μας στην πρώτη γραμμή, με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση. Πάντως, καίτοι η πανδημία κράτησε το ’21 περισσότερο από όσο υπολογίζαμε και από ό,τι αρχικά προέβλεπε και ο Προϋπολογισμός, δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη το κύμα αυτής της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης είναι πολύ δυνατό και ισχυρά μεταδοτικό, εξακολουθεί η ελληνική οικονομία στα θεμελιώδη μεγέθη να αντέχει».