Μπορεί την πρώτη φορά που οι δύο όμιλοι έφθασαν κοντά στην συμφωνία, το φθινόπωρο του 2018, το deal να χάλασε στο παραπέντε, ωστόσο σήμερα 2,5 χρόνια μετά, Mondelez – Chipita, οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε πλήρη συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις που εδώ και καιρό κρατήθηκαν μυστικές.

Οι αμερικανοί της Mondelez και η οικογένεια Ολάγιαν που είναι και ο βασικός μέτοχος της Chipita (υπάρχει και ο δημοσιοσχετίστας – προνομιακός φίλος των πρώην τραπεζιτών Σπύρος Θεοδωρόπουλος με 12%) κατά πληροφορίες ήρθαν σε πλήρη συμφωνία και η αγοραπωλησία θα ανακοινωθεί επισήμως, εκτός απροόπτου, εντός της προσεχούς εβδομάδας!

Το τίμημα δεν έχει προσδιορισθεί, ωστόσο την περασμένη φορά οι αμερικανοί, παρά τις διαρροές από ελληνικής πλευράς για 1,5 δις., δεν έδιναν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ!

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, οι σχέσεις του οποίου με την οικογένεια Ολάγιαν εδώ και χρόνια δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, τότε, 2,5 χρόνια πριν, έπεισε τους Άραβες συνεταίρους του, οι οποίοι σημειωτέον είναι partners με την Mondelez στην Σαουδική Αραβία, ότι η προσφερόμενη τιμή είναι χαμηλή και να αναζητήσουν υψηλότερη.

Βεβαίως η αρνητική συγκυρία περιλαμβανομένης της πανδημίας, προσγείωσε ανώμαλα και τους Ολάγιαν και τον Θεοδωρόπουλο, που υπό την πίεση των καιρών φέρονται να ήρθαν σε οριστική συμφωνία, με τίμημα που κρατείται επτασφράγιστο μυστικό! Γιατί άραγε;

Πάντως η συνεχής ανοδική τάση της Chipita σε επίπεδο πωλήσεων έχει ανακοπεί κατά τις δυο τελευταίες χρήσεις, με τον τζίρο να σταθεροποιείται στα επίπεδα του μισού δις!

Για την Mondelez πάντως η ελληνική εταιρία παραγωγής σνακ είναι συμπληρωματική με τις δραστηριότητες της, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι οι πωλήσεις κρουασάν και το δίκτυο διανομής της Chipita στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και οι εξαγωγές σε άνω των 50 χωρών!

Οι πληροφορίες ότι η τιμή που έκλεισε το deal είναι υψηλότερη από την προηγούμενη φορά, δεν επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, η δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν παρεισφρήσει επιθετικά πολλά private equity funds, όπως ενδεικτικά το CVC που εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες εταιριών τροφίμων, δεν αποκλείει πράγματι η συμφωνία να είναι σε υψηλότερα επίπεδα!