Με ρυθμούς …Γιουσέιν Μπόλτ τρέχει όπως μαθαίνω η ΔΕΗ  το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Δυτική Μακεδονία, που θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες της λεγόμενης «δίκαιης μετάβασης» στην περιοχή που απολογνιτοποιείται και θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Το πάρκο θα είναι «διακοσάρι» στο οποίο άλλωστε διέπρεψε ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ (αστειευόμαστε φυσικά θα έχει ισχύ δηλαδή 200MW) και στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναλύθηκαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Θα σταθώ σε τρία βασικά: πρώτον, παρά την κρατική και αυτοδιοικητική γραφειοκρατία και κωλυσιεργία, η ΔΕΗ (μέσω της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες) ξεκινά οσονούπω την κατασκευή.

Να θυμίσω βεβαίως πως και η ΔΕΗ έχει βασικό μέτοχο το Δημόσιο, δηλαδή τα συμφέροντα είναι κοινά και για το κοινωνικό σύνολο,  αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους …γραφειοκρατούντες ιδίως αυτούς της περιβόητης Αποκέντρωσης!

Δεύτερον, το έργο από αρχικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ έπεσε τελικά στα 83,7 εκατ. ευρώ και με κόστος ανά Mεγαβατώρα μόλις στις 419.000, το φθηνότερο στην Ελλάδα και  από τα πιο φθηνά και ανταγωνιστικά στην ΕΕ.

Τρίτον αλλά όχι έσχατο, η τιμή αναφοράς που έχει είναι  49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι εξαιρετικά ελκυστική αφού η ενέργεια που θα «εισάγει» στο σύστημα θα είναι σαφώς φθηνότερη από το Σύστημα Λειτουργίας της Αγοράς, το λεγόμενο  target model, άρα θα περνάει με προτεραιότητα στην κατανάλωση.

«Τρία στα τρία ο Στάσσης» ακούστηκε να λέει στην Επιτροπή της Βουλής, βουλευτής και μάλιστα όχι της συμπολίτευσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.