Την επέκταση των self-tests στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία και κομμωτήρια και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η διενέργεια των self-tests θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στους παραπάνω κλάδους και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πώς μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΓΑΝΗ θα γίνεται διαδικασία, που την χαρακτήρισε εύκολη και φιλική προς το χρήστη.

kikilias-screensot

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση που το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο, εντός 24ωρών, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας.

Πρόστιμα

Όπως τονίστηκε, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα self-tests του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, αν βρεθεί εργοδότης που δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Πιο αναλυτικά:
Επεκτείνουμε τη χρήση του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά τομέων του ιδιωτικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα στο μέτρο υπάγονται οι εργαζόμενοι σε:

-Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
-εστίαση

-μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές

-κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
-και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών
τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διανομή των δωρεάν κατ’ οίκον αυτοδιαγνωστικών τεστ ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου. 

Υποχρεωτικά στο Δημόσιο 

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διενέργεια υποχρεωτικών self test και στους εργαζόμενους των ΚΕΠ, των ΟΤΑ (βοήθεια στο σπίτι και καθαριότητα), αλλά και σε δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.