Η πρώτη του Μάη, ή αλλιώς η «εργατική Πρωτομαγιά», είναι επίσημη αργία κατά την οποία επιχειρήσεις και άλλες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πραγματικά την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ημέρας και τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.

Η «εργατική Πρωτομαγιά» είναι, επίσης, «στενά συνδεδεμένη» με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και τι είναι η «εργατική Πρωτομαγιά»

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και γιατί ο όρος «εργατική Πρωτομαγιά»

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών» στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι ως ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ», ενώ στον αντίποδα, είναι και η «ημέρα των λουλουδιών και της άνοιξης».

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Υπολογίζεται ότι παραπάνω από 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μέρες, ωστόσο, στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Ένα αστυνομικός χάνει την ζωή του από αυτήν και οι συνάδελφοί του λαμβάνουν εντολή να ανοίξουν πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και τι είναι η «εργατική Πρωτομαγιά»

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και εκατοντάδες τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις που ακολούθησαν με την αστυνομία. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων από το σύνολο των κινητοποιήσεων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Παράλληλα, απάντηση στο ερώτημα «τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά» είναι και η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, η «αρχαία Πρωτομαγιά», η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή.

Τα λεγόμενα «Ανθεστήρια», η «γιορτή των λουλουδιών», ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή, κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες που κουβαλούσαν λουλούδια.

Η πρώτη διαδήλωση στην Ελλάδα για την «εργατική Πρωτομαγιά»

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. 17 χρόνια μετά η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα.

Καθώς η πρωτομαγιά του 2021 πέφτει Μεγάλη Σάββατο, ο εορτασμός της μεταφέρεται στις 4 Μαΐου όπως ορίζεται σε περίπτωση που συμπίπτει με αργία:

https://radar.gr/article/97738/protomagia-tin-4i-maioy-o-eortasmos

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.