Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του. Απαιτεί δε διευκρινίσεις για το συμβάν στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. “Κάθε προσπάθεια να υπονομευθούν οι συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη πρέπει να απορριφθεί”, δήλωσε ο Πίτερ Στάνο σε συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αργότερα πρόσθεσε πως “οι περιστάσεις του συμβάντος (στη μονάδα της Νατάνζ) πρέπει να αποσαφηνιστούν πολύ γρήγορα”.

“Δεν έχει αποδοθεί επίσημα η ευθύνη για το συμβάν. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι περιστάσεις, γιατί υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Μόλις επαληθευθούν τα γεγονότα, η ΕΕ θα αποφασίσει μια επιλογή δράσεων που πρέπει να αναληφθούν”, εξήγησε. Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον της μονάδας του και υποσχέθηκε “εκδίκηση” την κατάλληλη στιγμή. Έπειτα από μια πρώτη συνεδρία συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη. Γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Παράλληλα επιδιώκεται η Τεχεράνη να επανέλθει στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και έχει παραβιάσει.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, επέμεινε ο εκπρόσωπος. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η ομάδα του συντονίζουν τις συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης. “Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και μια διπλωματική λύση πρέπει να εξευρεθεί”, επέμεινε ο Πίτερ Στάνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.