Η Πίνα Πιτσιέρνο, Ιταλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και την Έλενα Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε ότι συντάσσεται απολύτως με τη θέση του Μάριο Ντράγκι ότι είναι δικτάτορας ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εξαπέλυσε μάλιστα μύδρους κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο για το sofagate και τις “αμέτρητες προκλήσεις” σε όλα τα επίπεδα και απέναντι στην Ελλάδα και δηλώνει απερίφραστα ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Εσείς συμφωνείτε με τον πρόεδρο Ντράγκι ότι ο Ερντογάν είναι δικτάτορας;

Απολύτως ναι. Ο Πρόεδρος Ντράγκι είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Επαναλαμβάνω αυτό που μοιάζει για την Ένωση με την απόλυτη, ασήμαντη αλήθεια. Ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι πράγματι πολύ ανησυχητική. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι συλλαμβάνονται και χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες γιατί σκέφτονται διαφορετικά από τον δικτάτορα Ερντογάν. Γνωρίζουμε ότι συνελήφθησαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Γνωρίζουμε ότι ο ελεύθερος τύπος αναγκάστηκε να σιωπήσει. Διανοούμενοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν. Και αυτό είναι προφανώς μια δικτατορία. Έτσι, ο Πρόεδρος Ντράγκι έχει δίκιο αποκαλώντας τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο Μάριο Ντράγκι αποκαλώντας τον Ερντογάν δικτάτορα προμηνύει μια σκληρότερη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Τουρκία;

Ελπίζω ότι αυτή η σημαντική συνειδητοποίηση από την πλευρά του Προέδρου Ντράγκι θα φέρει μια συνειδητοποίηση στα κράτη μέλη της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που μέχρι τώρα είχαν μια στάση απαράδεκτα δουλική και υποδεέστερη σε σχέση με τα καπρίτσια του δικτάτορα Ερντογάν.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν;

Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση δεν θα έπρεπε να γίνει. Μετά τις συλλήψεις των φοιτητών, μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, μετά τις διαμαρτυρίες των γυναικών της Τουρκίας που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν για την έξοδο της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και μετά τις αμέτρητες προκλήσεις του δικτάτορα Ερντογάν. Επομένως, αυτή η συνάντηση δεν θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί επειδή η στάση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στις σχέσεις τους με την Τουρκία ήταν εντελώς λανθασμένη.

Θα έπρεπε η ΕΕ να δείξει πιο αυστηρό πρόσωπο στον Τούρκο πρόεδρο ως απάντηση στην προκλητικότητα του απέναντι στην Ελλάδα;

Όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα και σε αυτά προστίθεται και η ανυπόφορα προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα έπρεπε να είχαν μια ριζικά διαφορετική στάση. Πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι απαραίτητες, για παράδειγμα.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.