Ο Nikita Mazepin έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων πολλές φορές από όταν η Haas ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ένας από τους δύο οδηγούς της το 2021.

Το περιστατικό με το οποίο τον έμαθαν πολλοί ήταν εκείνο στο οποίο ο Ρώσος οδηγός είναι στη θέση του συνοδηγού σε μία Porsche και τον βλέπουμε να προχώρα σε πράξη σεξουαλικού περιεχομένου, προς μία κοπέλα η οποία βρίσκεται στο πίσω κάθισμα.

Μετά το περιστατικό ακολούθησε μία απολογητική ανακοίνωση, στην οποία ο Μαζεπίν ανέφερε ότι ως οδηγός της Formula 1 θα πρέπει να βελτιώσει το χαρακτήρα του και να μην κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Λες και αν οδηγούσε σε άλλη κατηγορία ή είχε μια εντελώς διαφορετική ιδιότητα δε θα έπρεπε να βελτιωθεί.

Ωστόσο, πριν από αυτό είχαν προηγηθεί πολλά περιστατικά τα οποία έδειχναν ότι πρόκειται για μία τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν τόσο συμπεριφορές μέσα στην πίστα, όσο και εκτός αυτής, ειδικά κάποιες αναρτήσεις του στα social media.

Μετά το Μπαχρέιν έγινε χαμός

Το τελευταίο συμβάν με πρωταγωνιστή τον Nikita Mazepin ήταν η έξοδος και η εγκατάλειψη που είχε στον πρώτο γύρο του αγώνα στο Μπαχρέιν.

Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας καταιγισμός από εικόνες και memes, τα οποία θέλησαν να σχολιάσουν, να καυτηριάσουν και να “κάνουν πλάκα” με το γεγονός ότι ο Ρώσος βγήκε από τον αγώνα τόσο σύντομα.

Παλιότερα έχουν υπάρξει και άλλοι οδηγοί που τροφοδότησαν αστείες αντιδράσεις στο internet, όπως ο Maldonado μετά από μια σειρά εξόδων και συγκρούσεων που είχε.

Ακόμα, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις οδηγών που στην πρώτη τους εκκίνηση δεν έκαναν παρά μερικά μέτρα πριν εγκαταλείψουν. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που το κύμα αμφισβήτησης και διακωμώδησης ενός οδηγού είναι τόσο μαζικό.

Οι αιτίες

Εκτός από τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, αν θέλουμε να βρούμε την αιτία για κάτι τέτοιο πρέπει να στραφούμε και σε κάποιες επιλογές του ίδιου του Nikita Mazepin, αλλά και του πατέρα του, Dmitry Mazepin.

Ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί κακή αφετηρία είναι ότι ο Nikita Mazepin είναι pay driver, δηλαδή βρίσκεται στη Formula 1 επειδή συνοδεύεται από πολύ μεγάλη χορηγία προς την ομάδα του. Ωστόσο, αντίθετα με άλλους paydrivers ο Mazepin δεν έχει διακριθεί ποτέ. Ανέβαινε τις κατηγορίες με μέτριες-καλές εμφανίσεις και με τα χρήματα που του εξασφάλιζε ο δισεκατομμυριούχος μπαμπάς του.

Χαρακτηριστικά, αν κάποιος δει την πορεία του από το 2014 και μετά όπως καταγράφεται στην Wikipedia, θα παρατηρήσει το εξής. Ο Ρώσος δεν έχει κατακτήσει κανένα πρωτάθλημα από όσα συμμετείχε. Τα καλύτερά του αποτελέσματα είναι το 2018 στο GP3 όπου τερμάτισε τη χρονιά δεύτερος και η ασιατική F3 της σεζόν 2019-2020 όπου πήρε την τρίτη θέση. Πέμπτος τερμάτισε στη Formula 2 του 2020 και από εκεί και πέρα, σε όλες τις άλλες διοργανώσεις βρέθηκε κάτω από τη 10η θέση.

 

Αλαζονεία

Ο συνδυασμός, λοιπόν, που βλέπουν οι φίλοι της F1 και αντιδρούν τόσο έντονα απέναντί του, είναι ότι τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερο ταλέντο, ο οποίος πήρε τη θέση που έχει λόγω χρημάτων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και αλαζονική συμπεριφορά.Το τελευταίο μάλλον είναι και το πιο σημαντικό.

Αντί να κρατάει χαμηλό προφίλ και να δώσει τις απαντήσεις του στην πίστα, ο Mazepin φροντίζει με όλες τις επιλογές του να προκαλεί τα πλήθη. Σε αυτό δε βοηθάει και ο πατέρας του. Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται η σημαία και τα χρώματα της Ρωσίας σε καμία αθλητική διοργάνωση σε όλο τον κόσμο, η οικογένεια Mazepin έδωσε τόσο μεγάλη χορηγία στη Haas, που τα μονοθέσια της ομάδας είναι βαμμένα σε μπλε, λευκό και κόκκινο χρώμα, απλά με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγελαστεί η απαγόρευση.

Η συνολική εικόνα

Η συνολική εικόνα, λοιπόν, είναι ένας οδηγός με μέτριες επιδόσεις, ο οποίος ήρθε στη Formula 1 επειδή έχει χρήματα, δείχνει αλαζονικές, ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές εκτός πίστας, έχει δείξει “βρώμικη” συμπεριφορά εντός πίστας και μαζί με όλα αυτά αδιαφορεί για τους κανονισμούς. Όταν αυτός ο οδηγός βρίσκεται στις μπαριέρες λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση του πρώτου του αγώνα, μάλλον είναι αναμενόμενο να δημιουργηθεί χαμός αστείων αντιδράσεων στο internet.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.