Η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας. Είναι ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Καλεί δε τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Προσθέτει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων. Επίσης αναφέρει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει επίσης ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει: «Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής.  Έτσι δεν θα προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid-19, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου. Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.

Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου covid-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο. Απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.