Την επιβολή αυστηρού lockdown στη Γερμανία ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση, κάνοντας λόγο για μία «νέα πανδημία» και όχι τρίτο κύμα.

Όπως τόνισε η καγκελάριος, η βρετανική μετάλλαξη Β117 της covid-19 είναι πιο θανατηφόρα, πιο μεταδοτική και για μεγαλύτερο διάστημα.

H καγκελάριος και το επιτελείο της αποφάσισαν να παρατείνουν το lockdown έως τις 18 Απριλίου, μετά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Tόσο η Μέρκελ όσο και οι 16 κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να επεκτείνουν χρονικά την εφαρμογή των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του μερικού κλεισίματος των μη απαραίτητων καταστημάτων, ήτοι των ξενοδοχείων, εστιατορίων, γυμναστηρίων και πολιτιστικών χώρων. Ωστόσο η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ η καγκελάριος απείλησε να τη διακόψει.

Η απόφαση για σκληρό lockdown προκαλεί αντιδράσεις στις επιχειρηματικές ενώσεις, που βλέπουν νέα «λουκέτα». Ωστόσο η καγκελάριος εμφανίζεται κατηγορηματική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και όλα αυτά στη χώρα με το καλύτερο σύστημα ΜΕΘ στην Ευρώπη.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.485 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.674.710, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παράλληλα, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανακοίνωσε ότι άλλοι 250 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 74.964 νεκρούς.

Όλα κλειστά το Πάσχα

Ειδικό όσον αφορά το Πάσχα, αποφασίστηκε η επιβολή ενός γενικού λοκντάουν για όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, από τη Μεγάλη Πέμπτη 1η Απριλίου ως τη Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε αυτό το διάστημα θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοινωνικές επαφές και θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Στις θρησκευτικές κοινότητες γίνεται παράκληση να κάνουν τις θείες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Αυτή η παράκληση αφορά προπαντός τις λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα. «Για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα ισχύει η αρχή “μένουμε στο σπίτι”», αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων.

Το θέμα των διακοπών στα κρατίδια δεν αναφέρεται στο τελικό κείμενο των αποφάσεων. Αντιθέτως, καγκελάριος και πρωθυπουργοί «παρακαλούν επειγόντως τους πολίτες να ελαττώσουν τις επόμενες εβδομάδες όλες τις επαφές στο ελάχιστο αναγκαίο» και να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – ειδικά το Πάσχα.

Καραντίνα για τους ταξιδιώτες και από την Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται, ότι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες κινδύνου, θα πρέπει να μείνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα. Παρεμπιπτόντως, σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα. Η διάρκεια της καραντίνας μπορεί περιοριστεί στις πέντε ημέρες με τέστ κορωνοϊού. Από τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μην αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων τις ημέρες του Πάσχα και να κάνουν τεστ στα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες στις πτήσεις που έχουν προορισμό τη Γερμανία. Εκτός αυτού ανακοινώνεται, ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε μελλοντικά ο καθένας που θα εισέρχεται στη Γερμανία, θα υποχρεούται να κάνει προηγουμένως τεστ.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ στους εργαζόμενους τους. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο ως τις αρχές Απριλίου, τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάσουν την επιβολή του μέτρου δια της νομική οδού. Παράλληλα ανακοινώνονται στο τελικό κείμενο των αποφάσεων επιπλέον κρατικές βοήθειες για επιχειρήσεις, που πλήττονται σε «πολύ μεγάλο βαθμό και για πολύ μεγάλο διάστημα» από τα λοκντάουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.