Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αναμένεται να δουν τις επόμενες ώρες, χιλιάδες ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια που έχουν εισπράξει κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μέσα στην ημέρα σχεδόν αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου σε 150.000 ΑΦΜ.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο οι ιδιοκτήτες δεν εισέπραξαν ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους, εφόσον πρόκειται για κλειστές επιχειρήσεις, με το κράτος να καταβάλει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 80% του συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας κατέβαλαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% με την πολιτεία να αποζημιώνει τους εκμισθωτές με το 50% του ανείσπρακτου ποσού. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Σημειώνεται πως μετά τις 30 Μαρτίου θα πληρωθούν οι «Δηλώσεις COVID» Ιανουαρίου στις οποίες έχουν εντοπιστεί λάθη. Για όσες πληρωμές απέτυχαν η ΑΑΔΕ ειδοποιεί εκ νέου τους δικαιούχους, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης COVID» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet.

Οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα και εκπτωτικά χωριά μπορούν να υποβάλουν «Δηλώσεις COVID» για τα απολεσθέντα ενοίκια του μηνός Ιανουαρίου 2021. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 29 Μαρτίου.

Ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

Από αύριο, Τετάρτη 24 Μαρτίου η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει να καταβάλει τις υπόλοιπες αποζημιώσεις για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ δίνει δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί  για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, είτε λόγω λαθών που διέπραξαν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε λόγω ψευδών ισχυρισμών των ενοικιαστών τους, για διορθώσεις της «δήλωσης COVID». Στην πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID», προκειμένου να αποζημιωθούν χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα.

Συμψηφισμοί Μαρτίου – Οκτωβρίου

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της 25ης Μαρτίου το σύστημα θα πραγματοποιεί συμψηφισμούς για τα «κουρεμένα» ενοίκια που είχαν εισπράξει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020 και έως σήμερα δεν είχαν λάβει την κρατική στήριξη.

Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο οι ιδιοκτήτες εισέπρατταν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, με το κράτος να προχωρά σε συμψηφισμούς των ποσών με μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι:

  • ο φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης
  • ο ΕΝΦΙΑ
  • ο ΦΠΑ

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εξαιρούνται οφειλές από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οφειλές υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και οφειλές από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Επίσης, ότι το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε δεν συνιστά εισόδημα και δεν θα φορολογηθεί.

Δεύτερη ευκαιρία

Τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 έχουν έως και τις 19 Απριλίου 2021 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα επεξεργασία και επανέλεγχο των δηλώσεων για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος των συμψηφισμών και πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις διορθώσεις και συνιστά στους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε περίπτωση υποβολής ανακριβών δηλώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κυρώσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων:

  • Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
  • Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις COVID» και «Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».
  • Μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.
  • Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν «Δήλωση COVID» και «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.
  • Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν υποβάλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.