Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, τις πρώτες σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θεωρούνται και τεστ για την αντίδραση των πολιτών στη διαχείριση της πανδημίας. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) φαίνεται να προηγείται στις… δημοσκοπήσεις, αν και έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της δημοτικότητάς του.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), νικητή με περίπου 25% των ψήφων, πολύ μακριά από το 13% του βασικού του αντιπάλου, του αντιϊσλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς
Τα συντηρητικά κόμματα Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και Χριστιανική Ένωση (CU), και τα δύο μέλη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, δίνουν μάχη για την τρίτη θέση, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να συμμετάσχουν εκ νέου στην κυβέρνηση. Ακολουθούν κατά πόδας αρκετά άλλα κόμματα, ανάμεσά τους και το οικολογικό GroenLinks, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει την τελική μορφή του κυβερνητικού συνασπισμού. Να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές του 2017 οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχαν διαρκέσει επτά μήνες.
Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μαρκ Ρούτε αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν από περίπου δύο μήνες όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα επιδόματα φτωχών οικογενειών, οι οποίες τα στερήθηκαν από λάθος χειρισμούς στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ πολλές από αυτές τις οικογένειες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά που δικαιούνταν, κατηγορούμενες εσφαλμένα για απάτη.
Τριήμερη ψηφοφορία
Ημερομηνία των εκλογών είχε οριστεί η Τετάρτη 17 Μαρτίου, ωστόσο λόγω της πανδημίας, η εκλογική διαδικασία τροποποιήθηκε, καθώς στη χώρα ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν από σήμερα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ημέρα που θα καταμετρηθούν και οι ψήφοι.
Ο Μαρκ Ρούτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη διάρκεια των τριών ημερών που θα διεξάγεται η ψηφοφορία θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 21.00 έως τις 4.30 της επομένης, προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν «χωρίς προβλήματα».
Η υιοθέτηση πάντως του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα τέλη Ιανουαρίου έχει πυροδοτήσει τις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην Ολλανδία εδώ και 40 χρόνια. Την Κυριακή η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού στη Χάγη για να διαλύσει μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.