Ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με σημαντικές απώλειες και πιθανότατα διατήρηση των σημερινών κυβερνητικών συμμαχιών δείχνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τις εκλογές τόσο στη Βάδη – Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία – Παλατινάτο.
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Βάδη – Βυρτεμβέργη ισχυρότερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 31% (+0,7 από τις εκλογές του 2016), ενώ το CDU ακολουθεί με 23% (-4,0). Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 12% (-0,7%), αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11,5% (-3,6). Ποσοστό 11,5% φαίνονται να εξασφαλίζουν και οι Φιλελεύθεροι (+3,2). Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου παραμένει η Αριστερά, με 3,5% (+0,6), καθώς το εκλογικό μέτρο βρίσκεται στο 5%.

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Πρασίνων – CDU ή να σχηματιστεί κυβέρνηση Πρασίνων – SPD – FDP.

Στην Ρηνανία – Παλατινάτο το SPD προηγείται με 34,5% (-1,7) και ακολουθεί το CDU με 26% (-5,8). Τρίτη δύναμη παραμένει η AfD με 10,5% (-2,1) και ακολουθούν το FDP με 6,5% (+0,3) και οι Πράσινοι με 8,5% (+3,2). Η Αριστερά παραμένει εκτός και σε αυτό το κοινοβούλιο, με 2,5% (-0,3). Η συμμαχία SPD-FDP-Πρασίνων διατηρεί την πλειοψηφία και θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά.
Εκτός από την απώλεια δυνάμεων για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χρεώνεται τόσο την φθορά της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία και το συνεχιζόμενο lockdown όσο και το πρόσφατο σκάνδαλο με την προμήθεια προστατευτικών μασκών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), βασικό χαρακτηριστικό φαίνεται ότι ήταν και η επιστολική ψήφος, η οποία, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό, έφθασε σε επίπεδα – ρεκόρ. Στην Βάδη – Βυρτεμβέργη το 50% των ψηφοφόρων ψήφισε με επιστολή, ενώ στην Ρηνανία – Παλατινάτο την επιστολική ψήφο επέλεξε το 65%. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας το 2020 με 39%.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.