Βαριές απώλειες για FAANG και Tesla, παρά την άνοδο του Dow Jones. Κέρδη στην Ευρώπη και ισχυρή πτώση στην Ασία. Στο 1,6% το αμερικανικό 10ετές

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Πριν λίγες ημέρες ανέφερα τη Dow Theory και τα σημαντικά διδάγματά της. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλο και συχνότερα ένα από αυτά.

Ο Dow τη Δευτέρα έκλεισε με κέρδη 0.97% ενώ ο Nasdaq στο -2.41%. Η Dow Theory μας λέει πως προκειμένου να έχουμε επιβεβαίωση μιας τάσης, θα πρέπει όλοι οι βασικοί δείκτες να ακολουθούν την ίδια πορεία στη βασική τάση. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια “σύγχυση” στον Αμερικάνο, με τα καμάρια της τις τεχνολογικές, FAANG και Tesla (ειδικά εκεί γίνεται έλα να δεις, με -244$ δισ. κεφαλαιοποίηση σε ένα μήνα) να καταγράφουν μεγάλες απώλειες κόντρα στη γενική ανοδική τάση, που από ότι φαίνεται, περισσότερο κεκτημένη ταχύτητα είναι…

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις υπόλοιπες κεφαλαιαγορές, καταλαβαίνει. Η Ευρώπη ανοδική. Είναι όμως η Ευρώπη αντιπροσωπευτική αγορά; Κάποτε ήταν. Τώρα η Κίνα δίνει την τάση. Σχεδόν 4% υποχώρησε η κινεζική αγορά τη Δευτέρα (μίνι-κραχ). Στην Ελλάδα δε, που έχουμε πάντα την πιο καθυστερημένη αντίδραση, “χαμογελάμε”, ενώ τα σύννεφα έχουν ήδη μαζευτεί πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Σε σύγχυση η Wall Street

Τα ομόλογα στέλνουν σήμα

Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει τα πακέτα τόνωσης, όμως το χρήμα της Fed δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τις αγορές όρθιες για πάντα, και το γνωρίζουν αυτό. Προσωπικά εκτιμώ πως μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε γίνει μάρτυρες της βιαότερης διόρθωσης που έχει συμβεί ποτέ στον S&P 500 (-50%). Όλοι οι επιμέρους δείκτες φωνάζουν, τα σινιάλα είναι εκεί. Η έκρηξη στα commodities, οι φούσκες στα κρυπτονομίσματα (και τα νεότερα NFT άαααλλο πανηγύρι εκεί).

Και μπορεί χρυσός ασήμι να υποχωρούν δίνοντας εσφαλμένη εντύπωση πως η αγορά δε φοβάται (ενώ στην πραγματικότητα οι τράπεζες τα σορτάρουν μανιωδώς), όμως τα ομόλογα, ως εξίσου ασφαλή καταφύγια, λένε μια διαφορετική ιστορία. Και τα ομόλογα λένε πάντα την αλήθεια, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,6%.

Η αναμενόμενη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει και σε απότομη άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, πυροδοτώντας κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπζες

Σε υψηλά έτους ενισχύθηκαν οι μετοχές των τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των προσδοκιών για ανάκαμψη.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της ενέργειας και του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής. Οι μετοχές πετρελαϊκών κολοσσών όπως της Royal Dutch Shell και BP κατέγραψαν άλμα, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του αργού ύστερα από αναφορές για επίθεση σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο κλάδος των μετοχών πετρελαίου και αερίου σημείωσε άνοδο +1%, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής καθώς και των τραπεζών ενισχύθηκαν νωρίτερα πάνω από 1,3%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο +2%. Η μετοχή της ισπανικής Banco Sabadell κατέγραψε άλμα +5% και ηγείται των κερδών στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Κέρδη άνω του +2% σημείωσαν οι μετοχές των HSBC, Banco Santander και ING Groep. Άνοδο άνω του +1% κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των ασφαλιστικών και των κατασκευαστών αυτοκινήτου.

Σε σύγχυση η Wall Street

Ευρωζώνη: Σε υψηλά έτους το επενδυτικό κλίμα τον Μάρτιο 2021

Σε υψηλά έτους ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, με όχημα την αισιοδοξία για την ανάκαμψη, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί. Ο δείκτης του Sentix αυξήθηκε στο 5,0 από το -0,2 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2020. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για άνοδο του δείκτη στο 1,9.

Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 32,5 από 31,5 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθκών βελτιώθηκε στο -19,3 από -27,5 τον Φεβρουάριο. Οι παγκόσμιες εκστρατείες εμβολιασμού σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο, αυξάνοντας τις ελπίδες για αποτελεσματική προστασία από τον κορωνοϊό, αναφέρουν οι αναλυτές του Sentix.

«Αυτές οι τάσεις επιτρέπουν ένα ταχύτερο άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό στοιχηματίζουν οι επενδυτές», πρόσθεσε. Οι επενδυτές βλέπουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται, καθοδηγούμενες από την επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, καθώς και από την πενταπλή ζήτηση.
Στην έρευνα της Sentix συμμετείχαν 1.218 επενδυτές από τις 4 Μαρτίου έως τις 6 Μαρτίου.