Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την 18μηνη παράταση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων θα υποβληθεί και επίσημα σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό στην Κομισιόν.

Ηδη όμως οι  Βρυξέλλες έχουν δώσει την έγκριση του για την παράταση του προγράμματος, με στόχο ο δεύτερος κύκλος να ξεκινήσει από τις 11 Απριλίου και να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Στόχος είναι  να απαλλαγούν οι τράπεζες από το απόθεμα τόσο των παλαιών «κόκκινων» δανείων που είναι η κληρονομιά της 10ετούς κρίσης, αλλά και από τα νέα κορωνοδάνεια και στο τέλος του 2022 να έχουν μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που σήμερα διαμορφώνεται στο 3%.

Ο πρώτος κύκλος του «Ηρακλή» απάλλαξε τις συστημικές τράπεζες από προβληματικά δάνεια ύψους 31,3 δισ ευρώ, προσφέροντας εγγυήσεις στα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων ύψους 12 δισ ευρώ.

Τον ίδιο στόχο έχει και ο «Ηρακλής ΙΙ» να καθαρίσει τις τράπεζες από άλλα 30-32 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια, με την  εγγυήσεων να κινούνται στα 11-12 δις ευρώ.

Στο πρώτο κύκλο του προγράμματος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετείχαν ως εξής:

– Eurobank με τιτλοποιήσεις ύψους 7,5 δισ ευρώ,

-Alpha Bank με τιτλοποιήσεις ύψους 10,8 δισ ευρώ,

-Τράπεζα Πειραιώς με τιτλοποιήσεις ύψους 6,8 δισ ευρώ,

-Εθνική Τράπεζα με τιτλοποιήσεις 6,25 δισ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «επισπεύδουσες» για την παράταση του «Ηρακλή» ήταν οι τράπεζες και ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει τιτλοποίηση ύψους 7 δις ευρώ, η οποία θα είναι και η πρώτη που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ».

Και όπως έχει γράψει το Radar.gr  η Πειραιώς θα κάνει χρήση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων και με δεύτερη τιτλοποίηση επίσης 7 δισ ευρώ το 2022.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.