Ο J. Robert Oppenheimer (1904 -1967) είναι γνωστός για την κομβικής σημασίας συμβολή του στην ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο — αλλά η ζωή του φυσικού δεν ήταν καθόλου βαρετή έξω από το εργαστήριο.

Ακολουθούν οκτώ ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Oppenheimer, που προέρχονται από τη βιογραφία «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer» (Knopf, 2005), των Kai Bird και Martin J. Sherwin.

Από την πρόβλεψη της ύπαρξης μαύρων τρυπών μέχρι την προσβολή από τον Αϊνστάιν, ο J. Robert Oppenheimer έζησε μια ενδιαφέρουσα ζωή.

Εδώ είναι οκτώ γεγονότα που δεν γνωρίζουμε για τον πατέρα της ατομικής βόμβας…

  1. ήταν ο πρώτος που απέδειξε την ύπαρξη των μαύρων τρυπών. Αφού εισήχθη στην αστροφυσική από τον φίλο του Ρίτσαρντ Τόλμαν, ο Oppenheimer άρχισε να δημοσιεύει εργασίες για θεωρητικά, κοσμικά αντικείμενα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Αυτά τα έγγραφα περιελάμβαναν υπολογισμούς των ιδιοτήτων των λευκών νάνων (η πυκνή λαμπερή χόβολη των νεκρών αστεριών) και το θεωρητικό όριο μάζας των άστρων νετρονίων (οι απίστευτα πυκνοί φλοιοί των εκρηκτικών αστεριών).
  2. ο Αϊνστάιν τον αποκάλεσε βλάκα. Η εκπληκτική διανόηση και η τεράστια μάθηση του Oppenheimer δεν ξεπέρασαν πάντα τη συναισθηματική του ανωριμότητα και την πολιτική του αφέλεια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν μια διαφωνία που είχε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του McCarthy Red Scare.
  3. ενδέχεται να είχε προσπαθήσει να δηλητηριάσει με μήλο τον καθηγητή του. Ο Oppenheimer αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές ενώ σπούδαζε για το διδακτορικό του στη φυσική στο Cavendish Laboratory στο Cambridge της Αγγλίας. Τα έντονα συναισθηματικά του προβλήματα και τα αισθήματα της αυξανόμενης απομόνωσης τον οδήγησαν σε μια περίοδο βαθιάς κατάθλιψης.
  4. ο πρόεδρος Truman τον είχε αποκαλέσει κλαψιάρη. Μόλις δύο μήνες μετά τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, ο Oppenheimer συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Truman στο Οβάλ Γραφείο για να συζητήσει τις ανησυχίες του για έναν πιθανό μελλοντικό πυρηνικό πόλεμο με την τότε ΕΣΣΔ. Ο Truman διέλυσε τις ανησυχίες του Oppenheimer, διαβεβαιώνοντας τον φυσικό ότι οι Σοβιετικοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτύξουν ατομική βόμβα. Ο Oppenheimer ήταν πολύ πειστικός σε χαλαρά περιβάλλοντα, αλλά είχε μια τρομερή τάση να ραγίζει υπό πίεση. Τρελός από την άγνοια του προέδρου, ο Oppenheimer έσφιξε τα χέρια του και είπε χαμηλόφωνα: «Κύριε Πρόεδρε, νιώθω ότι έχω αίμα στα χέρια μου».
  5. οι μαθητές του ήταν παθιασμένοι μαζί του. Ο Oppenheimer ήταν λεκτικός φυσικός στην ιδιοσυγκρασία. Δεν βασίστηκε μόνο στα μαθηματικά για να καταλάβει τον κόσμο. Έφθασε επίσης σε χρήσιμους τρόπους να το περιγράψει με λέξεις. Η ρητορική του ευδαιμονία και η πολυμάθειά του σε θέματα πολύ έξω από τη φυσική, τον έκαναν έναν συναρπαστικό ομιλητή.
  6. ήταν παθιασμένος μαθητής των ανθρωπιστικών επιστημών και μπορούσε να μιλήσει έξι γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα αρχαία σανσκριτικά
  7. σε ηλικία 12 ετών, τον μπέρδεψαν με επαγγελματία γεωλόγο και τον προσκάλεσαν να δώσει μια διάλεξη στο Mineralogy Club της Νέας Υόρκης
  8. ονομάτισε την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας προς τιμήν της νεκρής ερωμένης του. Όταν η Tatlock και ο Oppenheimer συναντήθηκαν, η Tatlock ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και έπεισε τον Oppenheimer να κατευνάσει τις ανησυχίες του για τη φτώχεια που έβλεπε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, κάνοντας δωρεές στο κόμμα.

 

Διαβάστε περισσότερα