Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση και εμβαθύνουν το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο την πρώτη ημέρα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 06 – 09 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Πρόεδρος τόνισε ότι ο «πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο» αναδεικνύοντας την πυρηνική απειλή, αλλά και την ανάγκη για ανασύνταξη της Δύσης κατά αναθεωρητικών και βίαιων πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συντάχθηκαν με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή με τον ουκρανικό λαό.

«Η Ε.Ε. και Ελλάδα αποτελούν σήμερα γέφυρες ειρήνης και ασφάλειας, στον κόσμο και την περιοχή», ολοκλήρωσε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής ως αντίδοτο στις κρίσεις· είτε οικονομικές, είτε γεωπολιτικές, είτε κλιματικές.

Ο Πατριάρχης επεσήμανε πως «η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του ανθρώπου και της ζωής, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία δεν συνυπάρχουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι και το περιβάλλον που τροφοδοτεί τη ζωή».

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Ρομπέρτα Μέτσολα, σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζεται από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη επίτευξης τριών φιλόδοξων στόχων.

«Πρώτον, αμυντική ενοποίηση, με αύξηση κονδυλίων και επενδύσεις στην τεχνολογία και τη φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον, επίσπευση των στόχων για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακήαπεξάρτηση από τη Ρωσία. Τρίτον, διαρθρωτική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, περιλαμβάνοντας την απομάκρυνση κινδύνων, όπως της επισιτιστικής κρίσης».

Τον επερχόμενο και αυξανόμενο κίνδυνο που ακολουθεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ο πρόεδρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κ. Σεφίκ Τζαφέροβιτς.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στα Δυτικά Βαλκάνια έχει πλέον αυξηθεί, κάτι το οποίο απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή και την Ε.Ε, η οποία καλείται να διαχειρισθεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση ως γεωπολιτική στρατηγική».

Ζήτησε, μάλιστα, από την Ε.Ε. να θέσει υποψηφιότητα προς ένταξη για τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

«Η κίνηση αυτή, θα αποτελέσει απάντηση και σε διχαστικές και διασπαστικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», κατέληξε.

Η κυρία Τατιάνα Βαλόβαγια, γενική διευθύντρια του ΟΗΕ στη Γενεύη, εντόπισε τον καθοριστικό ρόλο του Οργανισμού για τη σταθερότητα και την αποτροπή γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και τη στήριξη προσφύγων, κατά τα 76 χρόνια λειτουργίας του.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Οργανισμός απαιτεί ανασυγκρότηση προκειμένου να ανταποκρίνεται στις «νέες πραγματικότητες, που είναι και το θέμα του Συνεδρίου των Δελφών», οι οποίες προκύπτουν ύστερα από μεγάλες κρίσης.

Ακριβώς σε αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην ομιλία της και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού των Δελφών, κυρία Ελένη Αρβελέρ.

Όπως ανέφερε, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ισπανική Γρίπη προέκυψαν ο φεμινισμός, ο κομμουνισμός και η ψυχανάλυση.

Σήμερα, μετά την οικονομική, την πανδημική, τη γεωπολιτική και την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή ενδυναμώνεται η «νέα πραγματικότητα» που έχει σχέση με την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μία «εικονική πραγματικότητα», κατά την οποία ζούμε «το παρόν του μέλλοντος και δημιουργεί δύο τάξεις: αυτήν που είναι κυρίαρχη και έχει πρόσβαση στην τεχνολογία και εκείνη που είναι εκτός».

Η κυρία Βάιρα Βάικ–Φραιμπέργκα, πρώην Πρόεδρος της Λετονίας, υποστήριξε ότι οι σύγχρονοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, έχουν αποτύχει στην αποτροπή εξελίξεων όπως της βίαιης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να καταδικάζει, να επιβάλει κυρώσεις, αλλά παραμένει θεατής των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από την ψευδαίσθηση.

Η Ρωσία επιμένει ότι δεν κάνει πόλεμο, ενώ εμείς βλέπουμε να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός. Η νέα πραγματικότητα απαιτεί κοινωνική συνοχή και επιβεβαίωση της αντίληψης της πραγματικότητας, αλλά εμπράκτως».

Η έναρξη των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών «έκλεισε» με παρέμβαση της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της UNESCO, παρουσιάζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής για την αντιμετώπιση των κρίσεων, κάτι στο οποίο συμβάλλει το Συνέδριο των Δελφών, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης και ανάλυσης κορυφαίων αναλύσεων, απόψεων και τάσεων.

Σύντομο καλωσόρισμα στους Δελφούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σπανός και ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.