Αναλυτικό σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός  Χάρης Θεοχάρης, στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε το Ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός δεν θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος. Το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών. Ωστόσο, ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς. Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε εύφορο έδαφος, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως την καθολική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού».

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει άμεσα, θα πρέπει να αφορούν:

1) στην καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF (Passenger Locator Form-Έγγραφο Εντοπισμού Ταξιδιώτη),

2) στην υιοθέτηση Κοινού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού,

3) στην αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα- και

4) στην προστασία των εποχιακών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία. -Με αυτά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους. Χωρίς αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.