Η πιο τρελή εβδομάδα του έτους έως τώρα: Τα πάνω κάτω σε μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα και στο βάθος… πληθωρισμός. Εκτοξεύονται βασικά εμπορεύματα όπως χαλκός, αλουμίνιο, πετρέλαιο, ξυλεία. Ο Πάουελ δε χάλασε χατίρι και πάλι στην εθισμένη στο QE πλέον Wall Street.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και προφητική για το άμεσο μέλλον υπήρξε η τελευταία εβδομάδα στις διεθνείς αγορές. Δεν έχει σημασία αν είσαι ενεργός παίχτης ή αν παρακολουθείς τα δρώμενα ως θεατής.  Τα χρηματιστήρια μας «μιλάνε», και τα όσα συμβαίνουν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τις ζωές μας ως καταναλωτές.

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, και μπορεί ακόμη να μην τον έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά θα τον νιώσουμε όταν ανοίξουν… τα κλουβιά και μας «χτυπήσει» η πραγματικότητα. Προσπάθησαν να μας πείσουν μήνες τώρα πως δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή αύξηση του πληθωρισμού, όμως οι αυξήσεις τιμών σχεδόν στα πάντα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Και δεν είναι μόνο η ρητορική της Fed που άλλαξε, αφού πλέον έχουν αρχίσει να τα «γυρνάνε», πετώντας τα γνωστά «παρακολουθούμε στενά τον πληθωρισμό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί» κλπ.

Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν επικίνδυνα , με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να ξεπερνά το 1,5 την Παρασκευή, προτού γυρίσει προς τα επίπεδα του 1,4.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Η Fed κρατά τη φούσκα ζωντανή

Την Τρίτη η Wall Street παραλίγο να δώσει το σινιάλο της επόμενης bear market, όταν και ο Nasdaq έφτασε να υποχωρεί έως και 4%, λίγο πριν την ομιλία του Πάουελ (Fed). Η αγορά δεν έχει πλέον θετικούς καταλύτες να αποτιμήσει, και δεν περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι πως η Fed θα συνεχίσει απρόσκοπτα την ίδια εθιστική χαλαρή νομισματική πολιτική, εφόσον υποτίθεται τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας γίνονται σιγά σιγά πιο ελπιδοφόρα.

Ωστόσο προς έκπληξη όλων ο Πάουελ ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν τα επιτόκια ή να υπάρξει τάπερινγκ (tapering) στο QE, τουλάχιστον μέχρι το 2022. Κι εφόσον το φθηνό χρήμα θα συνεχίσει να ρέει η φούσκα των μετοχών θα παραμένει ζωντανή. Έτσι οι χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν ανοδικοί σβήνοντας τις απώλειες Δευτέρας-Τρίτης, με τα κέρδη Τετάρτης-Πέμπτης ωστόσο να μην είναι αρκετά για να διαγράψουν εντελώς τις εβδομαδιαίες απώλειες.Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

«Σκάνε» τα εμπορεύματα

Τον τελευταίο μήνα τα εμπορεύματα πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων χρόνων. Όλα τα ταμπλό, από βρώμη, καλαμπόκι, ζάχαρη και καφέ έως χαλκό, αλουμίνιο, πετρέλαιο ήταν στο πράσινο. Αυτό φυσικά είναι καλό για όσους επενδύουν σε αυτά, αλλά όχι για τον καταναλωτή. Πρόκειται για βασικά εμπορεύματα των οποίων η παραμικρή αύξηση μετακυλύεται σχεδόν σε καθετί που παράγουμε και καταναλώνουμε.

Ειδικότερα η άνοδος στον χαλκό είναι τέτοια που κοντέϊνερ από Κίνα που κόστιζαν 1.500 ευρώ τώρα φτάνουν στα λιμάνια με 5.000 ευρώ! Πρόκειται για βασικό βιομηχανικό μέταλλο, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 11 μήνες.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή παγκόσμια έλλειψη. Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί πως Κινέζοι επενδυτές έχουν καρφώσει τα βλέμματά τους στον χαλκό. Εκτιμά πως μέσα σε ένα χρόνο θα βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά! Το ατελείωτο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών, με τη μορφή δημοσιονομικής τόνωσης (fiscal stimulus), σημαίνει πως εκατοντάδες δισ. ρευστότητας -με μηνιαίο ρυθμό 0.7% του παγκόσμιου ΑΕΠ- ρίχνονται στην αγορά κάθε μήνα.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να τροφοδοτείται το συνεχιζόμενο ράλι στα ριψοκίνδυνα assets, όπως μετοχές (και πιο πρόσφατα κρυπτονομίσματα που είναι… της μόδας), αλλά να εκτοξεύονται και οι τιμές σε αρκετά εμπορεύματα.

Ηλεκτροκίνηση, ανανεώσιμες και Κινέζοι επενδυτές

Τα βιομηχανικά μέταλλα πραγματοποιούν ανόδους που είχαμε δεκαετίες να δούμε. Ο χαλκός την περασμένη εβδομάδα έκανε το καλύτερο κλείσιμο από το Σεπτέμβριο του 2011. Πέφτουν ήδη τα πονταρίσματα για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία… Ταυτόχρονα η παγκόσμια τάση για πράσινη ενέργεια αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Το νικέλιο διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ο χαλκός, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο σημείο πριν το ξέσπασμα της τελευταίας οικονομικής κρίσης, έχει πραγματοποιήσει ρεκόρ συνεχόμενων μηνιαίων ανόδων καθώς πλησιάζει τα 10.000 δολ/τόνο.

Οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν κλειδί για την αγορά και οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς τον τελευταίο χρόνο, επέστρεψαν δυναμικά όπως μαρτυρά  η απότομη έκρηξη ενδιαφέροντος για χαλκό στο SHFE (το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Σανγκάης), το οποίο σηματοδοτεί επιστροφή των onshore επενδυτών.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Πανάκριβο το ξύλο

Και δεν είναι μόνο ο χαλκός. Και άλλα εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί όπως το λίθιο, που αποτελεί κλειδί για μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κασσίτερος οδεύει προς πρωτοφανή 16η συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω χαμηλής προσφοράς. Η πλατίνα (που χρησιμοποιείται ευρέως στους καταλύτες) κατέχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων για το 2021. Εκτός από μέταλλα και η τιμή της ξυλείας έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε ιστορικά υψηλά.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Καλά τα κρυπτονομίσματα και οι ψηφιακοί χρυσοί, αλλά μη σας αποπροσανατολίζουν από assets που έχουν αποδείξει την αξία τους χιλιετίες τώρα. Λόγω των πολλαπλών χρήσεων τους και μόνο (αφήστε την αξία τους ως SoV – μέσα αποθήκευσης αξίας) θα έχουν αυξανόμενη αξία άσχετα αν ζούμε σε μια αμιγώς ψηφιακή εποχή. Μη σας ξεγελάνε προκειμένου να σας “απαλλάξουν” ως άλλοι Ριχάρδοι από τα ασημικά σας…

Στα κρυπτονομίσματα υπάρχουν μεγάλες αποδόσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά δε θα υπάρχουν σε μια δεκαετία από τώρα. Κι όταν μιλάμε για SoV, μόνο τα μέταλλα μπορούν να εγγυηθούν αυτήν την ιδιότητα.

Ροντέο και στο Bitcoin

Μιλώντας για αποδόσεις, το Bitcoin υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά, πραγματοποιώντας διόρθωση 23% (!), από τα 58.300 έως και τα 45.000 δολάρια, προτού ανακάμψει προς τα $51.000. Στη συνέχεια ωστόσο κατέγραψε εκ νέου πτώση προς τα $43.000, για μια συνολική διόρθωση της τάξεως του 26% από τα ιστορικά υψηλά.

Τρενάκι του τρόμου οι αγορές

Παρά τις ισχυρές απώλειες, τα κρυπτονομίσματα τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση αγοραστικής φρενίτιδας εφάμιλλης του 2017, καθώς μία-μία μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν επενδύσεις.

Ωστόσο η αγορά απαιτεί εξαιρετική προσοχή από τον μικροεπενδυτή, αφού η ισχυρή μεταβλητότητα είναι ικανή να κάψει μικρά κεφάλαια σε μόλις λίγες ημέρες. Περισσότερα για το αστέρι των αγορών αλλά και σκοτεινά παρασκήνια πίσω από τη δικαστική διαμάχη με το Tether, την επόμενη εβδομάδα…