Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί προχώρησαν οι απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, αναφορικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας που εμπλέκουν τον γνωστό ηθοποιό, ο οποίος υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του σχολείου.

Με επιστολή που στέλνουν στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ομάδα 285 αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 αναφέρουν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτρεις από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων. Μάλιστα, κάνουν λόγο για «διαχρονική νοοτροπία κάποιων» και «παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών».

Οι απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό όλων των θυμάτων και προτίθενται να τα στηρίξουν με κάθε τρόπο, είτε θέλουν να μιλήσουν είτε όχι.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τόσο τους θύτες όσο και τους καθηγητές/τριες ή τους υπέθυνους/ες που συγκάλυψαν αυτά τα γεγονότα. «Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, οι απόφοιτοι του Αρσακείου ζητούν να διευρευνηθούν όλα τα γεγονότα, να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί και να γίνει μια κάθαρση στο σχολείο από πρόσωπα που σχετίζονται με τέτοια περιστατικά.

Αναλυτικά όλη η επιστολή των Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία:

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Καθηγητές Αρσακείων σε ΟΙΕΛΕ: «Μίσος» για τα ιδιωτικά σχολεία, διασύρει άδικα εκπαιδευτικούς των Αρσακείων

Απάντηση στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, περί συγκάλυψης περιστατικών κακοποίησης στα Αρσάκεια και πιέσεις, δίνουν οι καθηγητές των σχολείων Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Μιλτιάδης Σγουρίδης, Χαράλαμπος Αμπαζής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συκοφαντεί, απειλεί και υιοθετεί φήμες η ΟΙΕΛΕ!  «Μίσος» για τα ιδιωτικά σχολεία, διασύρει άδικα εκπαιδευτικούς των Αρσακείων

Πληροφορούμαστε με αγανάκτηση ότι ο γνωστός ιδεολογικός πολέμιος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κ. Μ. Κουρουτός, χρησιμοποιώντας την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ως φερέφωνο της προσωπικής του προπαγάνδας, κατηγορεί εμάς, τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων, που επωνύμως συντάξαμε και ζητήσαμε να διακινηθεί στους συναδέλφους μας, επίσης εκπαιδευτικούς των Αρσακείων προς υπογραφή ένα κείμενο στο οποίο δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε υπόγειες, ανώνυμες και ύποπτες διαδικτυακές μεθοδεύσεις που διασύρουν την τιμή, την υπόληψη και το έργο μας, ως «όργανα» της Διοίκησης, που, δήθεν, τρομοκρατούμε τους συναδέλφους μας. Μας κατηγορεί δε για απόπειρα συγκάλυψης (!) περιστατικών κακοποίησης θυμάτων και παρεμπόδισης (!) συναφών αποκαλύψεων.

Ακούστε κύριε Κουρουτέ,

Προφανώς κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια και νομίζετε ότι όλοι σκεπτόμαστε και ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς πρωτοστατήσαμε στην κίνηση αυτή, με το ονοματεπώνυμό μας (όχι όπως οι ανώνυμοι συνάδελφοί μας που σας μετέφεραν πληροφορίες «αγανακτισμένοι»).  Η κίνησή μας υπήρξε αυτονόητη αντίδραση, απέναντι σε μια πρωτοφανή στα χρονικά, σε ποιότητα και σε έκταση, επίθεση «λάσπης», που πλήττει βάναυσα την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.

«μαρτυρίες θυμάτων»

Αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε ως «μαρτυρίες θυμάτων» είναι ένα κατάπτυστο κείμενο, στο οποίο, όποιος θέλει, δύναται να δηλώσει κατά την κρίση του, απλώς «τικάροντας» ένα κουτάκι, ότι υπήρξε θύμα ή μάρτυρας περιστατικού, που κατά την απόλυτη κρίση του συνιστά περιστατικό σεξουαλικής ή/και λεκτικής ή /και ψυχολογικής βίας εντός των Αρσακείων Σχολείων.

Όλα, σε ένα τσουβάλι! Η, κατά την κρίση του καθενός, ψυχολογική βία, στο ίδιο τσουβάλι με τη σεξουαλική βία! Και όλα αυτά, χωρίς οι «καταγγέλλοντες» να υποχρεούνται να δηλώσουν είτε τα δικά τους στοιχεία, είτε τα στοιχεία του φερομένου ως θύματος (σε περίπτωση που οι ίδιοι είναι «μάρτυρες»), είτε τα στοιχεία του φερομένου ως θύτη είτε τον τόπο και τον χρόνο που φέρεται να έχει λάβει χώρα το κάθε συμβάν είτε, τέλος, στοιχειώδη περιγραφή του φερομένου ως συμβάντος.

Κύριε Κουρουτέ, η αμετροέπεια με την οποία λαϊκίζετε δημοσίως, παριστάνοντας τον αυτόκλητο προστάτη των θυμάτων, ως εάν εμείς να ήμασταν εναντίον των μαθητών μας (!), δεν σας επιτρέπει να αντιληφθείτε ότι το κατάπτυστο αυτό κείμενο συγκέντρωσης «καταγγελιών» συνιστά βαθιά αντιδημοκρατική και αδιαφανή ενέργεια που μόνο στην προστασία των θυμάτων δεν αποβλέπει.

Η επικρότησή του από μέρους σας παραπέμπει σε άλλες εποχές, ευτυχώς παρελθούσες, αλλά και καταγεγραμμένες στην ιστορική μνήμη. Αλήθεια, εσείς θα ανεχόσασταν να εργάζεστε σε έναν χώρο, για τον οποίο διασπείρεται γενικώς και αορίστως η φήμη ότι το διδακτικό προσωπικό ασκεί σεξουαλική ή/και ψυχολογική ή/και λεκτική βία;  Δεν θα προστατεύατε τον εαυτό σας και τον χώρο εργασίας σας;  Και τι θα απαντούσατε στις ερωτήσεις των οικείων σας; «Δεν είμαι εγώ – για άλλους τα λένε;».

Ως εδώ

Αν αντιλαμβανόσασταν τον θεσμικό σας ρόλο, θα ήσασταν αναφανδόν υπέρ μας, σε αυτή τη μάχη. Αλλά, εφόσον επιλέγετε να σταθείτε απέναντί μας, βάλτε το καλά στον νου σας: Ως εδώ, κ. Κουρουτέ! Δεν θα σας επιτρέψουμε να εξευτελίσετε εμάς και το εργασιακό μας περιβάλλον, προκειμένου να εξυπηρετήσετε την προσωπική σας ατζέντα φιλοδοξιών. Εφεξής, απέναντί σας θα βρίσκετε εκπαιδευτικούς με ονοματεπώνυμο που θα απαντούν στις χυδαίες πρακτικές σας και θα σας αντιμετωπίζουν όπως αξίζει σε κοινούς συκοφάντες, λασπολόγους και προβοκάτορες.

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Μιλτιάδης Σγουρίδης, Χαράλαμπος Αμπαζής
Εκπαιδευτικοί των Αρσακείων

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.