Για άλλη μία φορά τα κρούσματα πλησίασαν (δεν ξεπέρασαν όπως προχθές) τα 2.000 -εκ των οποίων τα 869 στην Αττική- δείχνοντας πως παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα η πανδημία είναι εδώ.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν πως αρκετοί είναι οι επιστήμονες πλέον που ισχυρίζονται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της καμπύλης και προβλέπουν περισσότερα από 2.500 κρούσματα ημερησίως την ερχόμενη εβδομάδα, το σενάριο παράτασης του lockdown φαίνεται πως έπαψε να είναι σενάριο.

Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του δείκτη των κρουσμάτων, ίσως πλέον, σημαντικότερο ρόλο παίζει η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής αφού σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στο 90% σκαρφάλωσε μέχρι χθες η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ με 25 πια άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%.

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει ωστόσο είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα καθώς για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο όπου η μείωση φτάνει το 27.6%, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις εμφανίζονται επιβαρυμένες.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15  Μαρτίου.

Το βασικό σενάριο μιλά για παράταση μίας εβδομάδας, ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται  να βελτιωθεί δραστικά η εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε μέχρι πριν λίγα 24ωρα.

Διάλυση στην Οικονομία

Ωστόσο πέρα από τις συζητήσεις για την επέκταση ή όχι των μέτρων σημαντικός παράγοντας είναι και η ίδια η οικονομία και οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού σε αυτήν.

Σε απόλυτους αριθμούς, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται στο 0,8%, ενώ και η επιβάρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος φτάνει το 0,7% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, με την παράταση του lockdown είναι προ των πυλών, κοντά είναι και η παράταση των μέτρων ανακούφισης επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ανανεωμένο σχέδιο για τα ενοίκια, προβλέπει απαλλαγή 100% και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Επιπλέον, συνεχίζεται η μείωση ενοικίου για πληττόμενους εργαζομένους της τάξης του 40% του συνολικού ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν πίσω το 20%.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.