H «βόμβα» έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους για παράταση του lockdown και οι επιστήμονες προεξοφλούν πως η άρση των μέτρων θα αργήσει αφού είναι αδύνατο το άνοιγμα όσο επιμένει ο κορωνοϊός στην Αττική, όπου και εξακολουθεί να καταγράφεται πάνω από το 50% των κρουσμάτων.

Αν όλα πάνε καλά, λένε οι επιστήμονες, και με εμβολισμένο το 20% του πληθυσμού, τα πράγματα θα είναι καλύτερα το Πάσχα. Πονοκέφαλο ωστόσο προκαλούν και οι νέες μεταλλάξεις.

Βαρόμετρο τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου

Από την άλλη, τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, που είναι βαρόμετρο για μία κρίσιμη εβδομάδα, αγκομαχούν κάτω από την πίεση των νέων εισαγωγών που ξεπερνούν τις 100 σε καθημερινή βάση, την στιγμή που πάνω από 200 πολίτες νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τους ειδικούς ανησυχούν ιδιαίτερα και οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.

Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς -πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς– και υψώνεται απειλητικό έξω από τις ΜΕΘ. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι.

Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100! Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς. Χθες καταγράφηκε υψηλός αριθμός εσαγωγών, «σπάζοντας» το αρνητικό υψηλό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης, οπότε είχαν γίνει 277 εισαγωγές πανελλαδικά με τις 171 στην Αττική.

Εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής – Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο και Αττικόν δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.

Ψώνια με επιλογή «7» και «κόφτη»

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την οικονομία να πιέζει, υπάρχουν σκέψεις για να διευκολυνθεί το λιανεμπόριο παρά τις πιθανότητες για παράταση του lockdown.

Η 1η Μαρτίου πιθανολογείται να είναι μέρα μερικού ανοίγματος, ενώ συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης, δηλαδή μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία click away στις 8 Μαρτίου.

Για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS, μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο SMS στο 13033 και να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, ενώ πάντα στο τραπέζι είναι και ο κόφτης με χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει «παραγγελθεί» προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του SMS στο 13033. Αυτό, γιατί όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αρμόδιους παράγοντες, το 13033 έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και περιορισμούς και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να προστεθούν νέες παράμετροι.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.