Αν η αγορά υποχωρεί, είναι διότι θεωρεί πως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνου καλά επιδημιολογικά, και θα κοπεί το εύκολο χρήμα από Fed… Ένα παράδοξο πράγματι, αλλά οι αγορές τα τελευταία χρόνια παράδοξα κινούνται, μη ρωτάτε εμας…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Συνεχίζεται η πτώση στα χρηματιστήρια, καθώς η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει ό,τι θετικό υπήρχε (εάν τα πακέτα τόνωσης μπορούν να θεωρηθούν θετικά για την πραγματική οικονομία) και νέοι καταλύτες δε βρίσκονται πουθενά…

Την ίδια ώρα τα ομόλογα χτυπάνε καμπανάκια, ενώ έκρηξη τιμών καταγράφεται στα εμπορεύματα, που μαρτυρούν αύξηση του πληθωρισμού στον ορίζοντα. Διότι όταν βασικά βιομηχανικά όπως χαλκός, αλουμίνιο και ξυλεία αυξάνονται, οι τιμές μετακυλύονται σχεδόν σε όλα τα αγαθά της ζωής μας. Συγκεκριμένα χαλκός και ξύλο έχουν διπλασιάσει την τιμή τους μέσα σε 3 και 11 μήνες αντίστοιχα!

Τη Δευτέρα, Wall Street, Ευρώπη και Ασία βρέθηκαν στο κόκκινο. Στα ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Tesla (-8%) και FAANG, ενώ κέρδη κατέγραψαν Walt Disney, Chevron και Caterpillar που μάλιστα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Γιατί υποχωρεί η αγορά; Μια θεωρία που κυκλοφορεί είναι πως επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Οι καμπύλες μαρτυρούν αυξανόμενη ποσοστιαία πτώση των θανάτων, που σημαίνει σταδιακή ανοσία του πληθυσμού. Για μίσο λεπτό, αυτό είναι καλό, έτσι δεν είναι;

Ναι, αλλά οι αγορές δε λειτουργούν έτσι. Αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, τα πακέτα τόνωσης της Fed (stimulus) είναι που κρατάνε όρθια τη Wall Street. Και τα πακέτα δίνονται με αφορμή την αντιμετώπιση του κορωνιού. Αν τα πράγματα αρχίσουν να καλυτερεύουν στο μέτωπο της πανδημίας, θεωρητικά δε θα υπάρχει πλέον ανάγκη για ενέσεις ρευστότητας. Εκτός κι αν δημιουργήσουν κάποια αιτία (ας μη δίνουμε ιδέες)…

Επομένως, αν η αγορά υποχωρεί, είναι διότι θεωρεί πως τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνου καλά επιδημιολογικά, και θα κοπεί το εύκολο χρήμα από Fed… Ένα παράδοξο πράγματι, αλλά οι αγορές τα τελευταία χρόνια παράδοξα κινούνται, μη ρωτάτε εμας…

Πέφτουν οι μετοχές, ανεβαίνουν τα εμπορεύματα

Στο βάθος πληθωρισμός

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 1,34%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει σημειώσει άνοδο κατά 25 μονάδες.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν με προσοχή τις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα αναζητούν στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας εάν διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός κινείται έντονα ανοδικά.

Όλα τα βλέμματα θα στραφούν αύριο 23/2 στην ομιλία του προέδρου της Fed, J. Powell στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης τους για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι δηλώσεις του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό ενδεχο μένως να διαμορφώσουν την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

“Τσιμπάει” πάλι ο χρυσός

Σε υψηλότερα επίπεδα «σκαρφάλωσαν» τα futures του χρυσού τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για τον πληθωρισμό.

«Το κίτρινο μέταλλο ανέκαμψε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, σπάζοντας το φράγμα των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, λόγω της έντονης ανησυχίας για τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει η Swissquote.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου σημείωσε αύξηση 1,7%, στα 1.808,40 δολ. ανά ουγγιά.

Πέφτουν οι μετοχές, ανεβαίνουν τα εμπορεύματα

ΜΑΚΡΟ

Goodyear: Εξαγοράζει την Cooper Tire έναντι 2,8 δισ. δολαρίων

Η Goodyear Tire & Rubber ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνιστική Cooper Tire & Rubber, έναντι 2,8 δισ. Δολαρίων.

Η Goodyear ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 41,75 δολάρια σε μετρητά και θα εκδώσει 0,907 μετοχές για κάθε μετοχή της Cooper. Η Goodyear τόνισε πως οι μέτοχοι της θα κατέχουν περίπου το 84% της συγχωνευμένης εταιρείας μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται στο β΄ μισό του έτους, ενώ οι μέτοχοι της Cooper θα ελέγχουν το 16%.

Γερμανία: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος – Ο Ifo στις 92,4 μονάδες

Πολύ μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος απ’ ό,τι αναμενόταν καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, χάρη στην ενίσχυση του βιομηχανικού της τομέα παρά τα lockdown. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 92,4 μονάδες από 90,3 τον Ιανουάριο, ενώ αναλυτές που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή 90,5 μονάδων. «Η γερμανική οικονομία είναι εύρωστη παρά τα lockdown, κυρίως λόγω της ισχυρής βιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φούεστ.

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2021 και συγκεκριμένα στο 3% από το 4,4% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να μη φθάσει τα προ κορονοϊού επίπεδά της πριν από τα μέσα του 2022.

Αισιοδοξία επιτρέπουν και άλλες έρευνες οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τον Φεβρουάριο, εν μέσω προσδοκιών ότι η κατανάλωση θα απογειωθεί τους επόμενους μήνες.

HSBC: Ανακοινώνει έξοδο από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ

Η HSBC αναμένεται να αποσυρθεί από τη λιανική τραπεζική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επιδιώκει να ξεφορτωθεί μια δραστηριότητα που από καιρό υποαποδίδει.

Η έξοδος από την αμερικανική καταναλωτική δραστηριότητα θα αποτελέσει μέρος της επικαιροποίησης της στρατηγικής της τράπεζας που αναμένεται αύριο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn θέλει να μειώσει τα κόστη, να ενισχύσει τα έσοδα από αμοιβές και να συνεχίσει τη στροφή της τράπεζας προς την Ασία.

Η πώληση ή το κλείσιμο των περίπου 150 υπόλοιπων υποκαταστημάτων που έχει στις ΗΠΑ, μετά το κλείσιμο άλλων 80 πέρυσι, θα σηματοδοτήσει το τέλος της μάχης της HSBC να αντιστρέψει την πορεία της δραστηριότητας αυτής.

Adidas AG: Επαναφέρει τη διανομή μερίσματος

H Adidas AG ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τα μερίσματα και προτείνει τη διανομή 3 ευρώ ανά μετοχή για το 2020, με την προϋπόθεση να εγκριθεί από το εποπτικό συμβούλιο. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι η πρόταση για το μέρισμα “αποτυπώνει το ενισχυμένο οικονομικό προφίλ της εταιρείας όπως και τις θετικές προοπτικές της διοίκησης για το 2021.

Η Adidas ανέστειλε το προτεινόμενο μέρισμα της ύψους 3,85 ευρώ για το 2019 πέρυσι, στο πλαίσιο των όρων που συνδέονται με την παροχή δανείου από μια γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα.