Ο μεγάλος ωφελημένος από την κατάρρευση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι ο όμιλος Β και ειδικότερα η Cenergy, καθώς με την θυγατρική Ελληνικά Καλώδια αναμένεται να διεκδικήσει την προμήθεια των υπόγειων καλωδίων. Αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η μετοχή έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο 6,48% στα 1,94 ευρώ.

Ειδικότερα όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, τα έργα της υπογειοποίησης των καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ, ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να τα εντάξει στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “Ταυτόχρονα πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.”

Με δεδομένο ότι στο δίκτυο των 240.000 χιλιομέτρων του ΔΕΔΔΗΕ μόνο το 10% καλύπτεται από υπόγεια καλώδια γίνεται αντιληπτό ότι, οι επενδύσεις που χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι τεράστιες για τα επόμενα χρόνια. Πριν την ιδιωτικοποίηση η ΔΕΗ υπολόγιζε ότι ο νέος επενδυτής θα έπρεπε να προχωρήσει σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ επενδύσεις. Τώρα το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται άμεση στήριξη και ο επενδυτής του 49% ο οποίος έχει το δέλεαρ του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου ύψους 7% ( WACC )

Για την πρώτη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024, το σχεδιαζόμενο CAPEX ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε στρατηγικής σημασίας έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.
Παράλληλα θα τεθούν σε ισχύ κίνητρα αποτελεσματικότητας αλλά και ποινές για τις απώλειες δικτύου, την αποτελεσματικότητα των λειτουργικών δαπανών κ.λ.π., ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει μηχανισμός κατανομής μεταξύ του Διαχειριστή και των τελικών χρηστών.
Τα αντικίνητρα προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων στους πελάτες για τη μη συμμόρφωση με τα στάνταρ ποιότητας ενέργειας και ποιότητας Εμπορικών Υπηρεσιών.

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Επιπλέον, η ίδια εταιρεία αναμένεται να συμμετάσχει στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τα νησιά, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι καθώς ήδη εκτελεί τέτοια έργα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη. Ο στόχος της κυβέρνησης με την ηλεκτρική διασύνδεση προς τα νησιά είναι να μειωθούν οι χρεώσεις της Υπηρεσίας Κοινής ωφέλειας που επιβάλλονται στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.