Πριν από 30 χρόνια κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους “Η Σιωπή των Αμνών”, η οποία θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις τρομακτικότερες ταινίες του κινηματογράφου.

Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της, ήταν από τις πρώτες ταινίες θρίλερ που κέρδισαν όχι ένα, αλλά πέντε Όσκαρ.

 

Ο Χόπκινς νόμιζε ότι πρόκειται για παιδική ταινία
Όταν το σενάριο έφτασε στα χέρια του Χόπκινς, άγνωστο γιατί, αρχικά νόμιζε ότι του πρότειναν να παίξει σε μία παιδική ταινία. Τελικά κλήθηκε να υποδυθεί τον πιο αποκρουστικό δολοφόνο στην ιστορία του κινηματογράφου. Για να καταφέρει να ενσαρκώσει με επιτυχία τον αιμοδιψή Χάνιμπαλ, μελέτησε φακέλους της αστυνομίας και παρακολούθησε ακροάσεις δολοφόνων.

 

Ο Τζακ Νίκολσον απέρριψε τον ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ
Οι παραγωγοί για τον ρόλο του Χάνιμπαλ Λέκτερ, ήθελαν τον Τζακ Νίκολσον και για την πράκτορα του FBI, τη Μεγκ Ράιαν ή τη Μισέλ Φάιφερ. Ωστόσο και οι τρεις αρνήθηκαν να συμμετέχουν κι έτσι απευθύνθηκαν στους Άντονι Χόπκινς και Τζόντι Φόστερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για σιωπη των αμνων

 

Το εναλλακτικό φινάλε
Το φινάλε ήταν κάπως διφορούμενο. Ο Λέκτερ τηλεφωνεί στην Κλαρίς από τις Μπαχάμες, παρακολουθώντας τον Dr. Φρέντερικ Τσίλτον και την αποχαιρετά με την επική ατάκα “θα συναντήσω έναν φίλο για δείπνο”, με έντονη την υποψία πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Στο εναλλακτικό τέλος που είχε γυριστεί πρώτα, ο Λέκτερ αιχμαλωτίζει τον Τσίλτον και τον τοποθετεί απέναντί του σε μια καρέκλα, κάνοντάς του ότι και ο ίδιος σε αυτόν νωρίτερα στην ταινία.

 

Το λευκό χρώμα στην φόρμα του Λέκτερ
Ο Χόπκινς έκανε κάποιες ενδιαφέρουσες προσθήκες στην ταινία. Πρότεινε να φοράει άσπρη φόρμα αντί για πορτοκαλί, καθώς θεώρησε ότι είναι πιο απωθητικό χρώμα, εξαιτίας της φοβίας των ανθρώπων για τους γιατρούς. Το αποτέλεσμα ικανοποίησε τον Τόμας Χάρις, αλλά και το κοινό που κατέκλυσε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η παρουσία του Χόπκινς στη ταινία δεσπόζει και ο ρόλος του είναι κυριαρχικός.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σιωπη των αμνων

Ο Χόπκινς τρόμαξε στην πραγματικότητα την Τζόντι Φόστερ

Κατά την διάρκεια της εξάλεπτης σκηνής, όπους ο Λέκτερ σχολιάζει τις ερωτήσεις της Κλαρίς υποτιμητικά και καταλήγει να την απειλεί λέγοντας της ότι “έφαγε τον τελευταίο άνθρωπο που προσπάθησε να του υποβάλλει ερωτηματολόγιο, μαζί με φάβα και ένα υπέροχο κρασί”, αμέσως μετά βγάζει έναν περίεργο ήχο σαν να ρουφάει αέρα με το στόμα του, ο οποίος πάγωσε την Κλαρίς και τους θεατές. Ο ήχος ήταν αυτοσχεδιασμός του Χόπκινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και πράγματι τρόμαξε την συμπρωταγωνίστριά του, Τζόντι Φόστερ.