Η τουρκική λίρα έχει την καλύτερη επίδοση το 2021, έχοντας ανακάμψει κατά 20% από όταν άλλαξε η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας. Ελκυστικά τα τουρκικά assets λένε τώρα οι αναλυτές που ένας-ένας τα γυρνάνε…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Τουρκική λίρα, το νόμισμα που τα ελληνικά μίντια λατρεύουν να μισούν. Δεν πάει πολύς καιρός που στην Ελλάδα του 205% χρέους/ΑΕΠ, λοιδωρούσαμε τους γέιτονες για την οικονομική δυστυχία τους, όταν καθημερινά ακούγαμε για κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και διάλυση της οικονομίας.

Όσο κι αν θέλουμε όμως να μειώσουμε τους γύρω μας προκειμένου να αισθανθούμε καλύτερα για τη δική μας δυστυχία, τα νούμερα δε λένε ψέματα. Τα τουρκικά assets κάνουν δυναμικό comeback με μπροστάρη τη λίρα στις αναδυόμενες αγορές. Ένας-ένας οι αναλυτές από όλες τις κορυφαίες τράπεζες κάνουν λόγο για success story και ελκυστικές αποδόσεις.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης. Από όταν διορίστηκε ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (αρχές Νοεμβρίου 2020) κι έπειτα, έχει πραγματοποιήσει άνοδο 20%. Η CBRT αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στις 18 Φεβρουαρίου 2021, παρ΄ ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 15% τον Ιανουάριο 2021.

Οι προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η CBRT θα καταστεί πιο αυστηρή, ενισχύουν το νόμισμα της γειτονικής χώρας. Η λίρα (TRY) κυριαρχεί στις αναδυόμενες αγορές προσφέροντας τις υψηλότερες αποδόσεις τη φετινή χρονιά.

Αυτή τη στιγμή η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 1 δολάριο προς 7 τουρκικές λίρες.

Η Τουρκία εξελίσσεται σε οικονομικό success story

Τα γυρνάνε οι αναλυτές – καλοβλέπουν τώρα Τουρκία

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αναμένει αύξηση στο 18% τα επιτόκια παρέμβασης τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο 2021 και προέβλεψε ότι η λίρα θα ενισχυθεί προς την ζώνη των 6,8. Μια ομάδα οικονομολόγων που ρωτήθηκε από την Anadolu Agency προέβλεψε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Η ολλανδική ING ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό, αξιολογώντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων κινήσεών της. H Monex Europe σημείωσe επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πιθανότατα δεν θα αλλάξει την νομισματική της πολιτική, καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν θετικά και η ανάκαμψη της λίρας συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι τα επιτόκια παρέμβασης αυξήθηκαν 675 μονάδες βάσης σε 17% από 10,25% τον Νοέμβριο του 2020. «Από την άποψη της ονομαστικής τιμής, η Τουρκία φαίνεται πιο ελκυστική σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές επειδή τα επιτόκια είναι ήδη τόσο υψηλά», αναφέρει η TD Securities.

Ξεχώρισε η τουρκική λίρα το 2021

«Η τουρκική λίρα ήταν το νόμισμα μεταξύ των αναδυομένων αγορών με την καλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο 2021 και εμφανίζει και πάλι την καλύτερη απόδοση και τον Φεβρουάριο 2021», σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών με έδρα τις ΗΠΑ.

Πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 6,92 τουρκικές λίρες όταν είχε φθάσει και στις 8,5 λίρες.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από το Νοέμβριο 2020 οδήγησαν σε ράλι 20% στη λίρα και περίπου $20 δισ. σε εισροές ξένων επενδύσεων. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% ενώ μειώνεται ο πληθωρισμός αν και παραμένει σε διψήφια ποσοστά.

Η Τουρκία εφαρμόζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική οποιασδήποτε μεγάλης αναπτυγμένης ή αναδυόμενης οικονομίας. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε 14,97% τον Ιανουάριο 2021, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική.

Ωστόσο το 2020 με όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε έλλειμμα $36,72 δισ., από πλεόνασμα $6,76 δισ. το 2019. Κυρίως λόγω πτώσης του τουρισμού και της στροφής των τούρκων σε χρυσό. Η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού 5% έως το 2023.

Ανάπτυξη 4,6% βλέπει η JPM το 2021

Η JP Morgan αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την τουρκική οικονομία το 2020 σε ανάπτυξη +1,9% από 1,1%. Παράλληλα αύξησε τις προβλέψεις για το 2021 σε +4,6%, από 3,3% προηγουμένως.

«Η Τουρκία τα πήγε τελικά καλύτερα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η JPM. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας “εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω. Αυτό αντικατοπτρίζει την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα”, ανέφερε η JPM.

H αύξηση των κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης +6,7% περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2020 από συρρίκνωση -9,9% το β΄ τρίμηνο του 2020. Με βάση την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το ΑΕΠ θα αυξηθεί 7% με 8% στο δ΄ τρίμηνο του 2020. Ο στόχος για το 2020 είναι ανάπτυξη +2,5%… όταν στην Ελλάδα αναμένεται ύφεση -10,3%. Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ανάκαμψη +4,1%.

Υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Τουρκίας στο χειρισμό κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια, η JP Morgan τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ξεπέρασε τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες εν μέσω πανδημίας. Κατά την αμερικανική τράπεζα η πιστωτική επέκταση ήταν το κλειδί της θετικής έκπληξης.

Ελκυστικά τα τουρκικά assets λέει η Morgan Stanley

Η επίσης αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, ανέφερε ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί απόρροια της «αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών».

Κατά την MS αναμένεται ότι η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί στο 6,8 TRY/USD. Κατά την ολλανδική τράπεζα Rabobank, οι 6,80 λίρες ανά δολάριο θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Η Τουρκία προσφέρει ελκυστικά ονομαστικά επιτόκια και ο πληθωρισμός έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται. Τα πραγματικά επιτόκια θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά», ανέφερε η Rabobank.

Αναθεωρεί και η HSBC

Η HSBC αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 μεταξύ άλλων και λόγω της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας θα έχει αυξηθεί 2% το 2020, από 1% ανάκαμψη προηγουμένως.

Η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί 2,9% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, τονίζει η HSBC. Όσον αφορά το 2021, η HSBS βλέπει την οικονομία να αυξάνεται κατά 4,2% σε ετήσια βάση. Αυτό αποτελεί αναθεώρηση προς τα πάνω την προηγούμενη πρόβλεψη του 2,1%.