Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τον παιδικό καρκίνο.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Μόνο το περασμένο έτος, 15.500 παιδιά και έφηβοι διαγνώστηκαν με καρκίνο σε όλη την Ευρώπη, ενώ 2.000 μικροί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους την ίδια χρονιά.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, 300 – 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Δεν είναι μία νόσος αλλά έχει δεκάδες διαφορετικές μορφές.

Η Παγκόσμια Hμέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, φέτος συμπίπτει με τη μοναδική παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας COVID-19.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.

Το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες.

Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

Στη φετινή 20η επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, τιμάμε τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο μέσα από το Δέντρο της ζωής.

Χρησιμοποιούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανάπτυξης και ανανέωσης, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα: Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας #throughourhands.

Φέτος, μπορούν όλοι να αφήσουν, ο καθένας το δικό του, αποτύπωμα και μήνυμα ελπίδας στο ηλεκτρονικό Δέντρο της ζωής στο https://iccd.care/.

 

Διαβάστε επίσης για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, τι είναι ο καρκίνος, πώς αντιμετωπίζεται και ο ρόλος της πανδημίας του κορωνοϊού φέτος:

https://radar.gr/article/69375/pagkosmia-imera-kata-toy-karkinoy-karkinos-kai-covid-19