Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2020.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, ωστόσο, ότι το σύστημα μπορεί να ανοίξει για όποιον επιθυμεί να υποβάλει τη δήλωσή του, αλλά ουδείς γνωρίζει το πότε θα κλείσει. Ουδείς δηλαδή αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η περυσινή διαδικασία με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις 8 μηνιαίες δόσεις. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχει λάβει τρεις κρίσιμες αποφάσεις.

Πρώτον, την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος, δεύτερον, η μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου, και, τρίτον, η απόφαση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι:
• Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2020 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

• Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

• Οι νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου, ενώ οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2018 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν ετησίως 650 ευρώ.