«Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιο», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, είδαμε το επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνεται στις 25 Ιανουαρίου, ενώ ξεκίνησε περίπου στις αρχές του μήνα η κινητικότητα του ιού. Όπως είπε, εμμέσως, ενδεχομένως να οφείλεται στο άνοιγμα της πρωτοβάθμιαςεκπαίδευσης είτε λόγω του συνωστισμού των μαθητών ή της κίνησης των συνοδών/διδασκόντων. «Ίσως, όλα αυτά μαζί» σημείωσε με νόημα.

Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο «οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια. Είναι ότι αρκετά παιδιά νόσησαν ή είναι ασυμπτωματικά.

Τα παιδιά μεταδίδουν εγώ διάβασα αριθμούς και μιλάνε με απόλυτο οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι».

Εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της καμπύλης γύρωστις 7 Μαρτίου. Ενώ, μιλώντας για το lockdown που επιβλήθηκε από την Πέμπτη στην Αττική, σχολίασε πως η έγκαιρη εφαρμογή του θα βοηθήσει να μπούμε σε ομαλότητα νωρίτερα.

Φάνηκε μάλιστα αισιόδοξος, λέγοντας ότι το Πάσχα «θα ακούσουμε τις καμπάνες». Όπως είπε, «θα ανακάμψουμε νωρίτερα».Η επιστροφή στην ομαλότητα, όπως τόνισε, θα γίνει καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται μια σημαντική αύξηση της ροής των εμβολίων ενώ ήδη τρεις εταιρείες προετοιμάζονται για να στείλουν εμβόλια. Όπως είπε μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιτύχουμε ακόμη και το 15% της ανοσίας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ενώ και οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιωθούν θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.