Από την έκθεση, η οποία συντάσσεται κάθε χρόνο από το ερευνητικό ινστιτούτο Άλενσμπαχ από κοινού με το «Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτερης Διοίκησης» προκύπτουν οι κοινωνικοί προβληματισμοί, αναδεικνύονται δηλαδή οι κυριότεροι φόβοι και τα θέματα που απασχολούν το Γερμανικό λαό. Φέτος, λοιπόν, οι ανησυχίες και οι φόβοι των Γερμανών πολιτών έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με πέρυσι- δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ο φόβος του πολέμου, της τρομοκρατίας και της φτώχειας στα γηρατειά. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές εξαγωγές σημειώνουν την μεγαλύτερη κάμψη (9,3%) από το 2009, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι κάθε δεύτερος πολίτης έχει μια αόριστη ανησυχία για νέους, μη συγκεκριμένους, απρόβλεπτους κινδύνους του μέλλοντος.
Όταν ρωτήθηκαν τι τους ανησυχεί αυτήν τη στιγμή, το 51% των συμμετασχόντων στην έρευνα απάντησε «η γενική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Πέρυσι είχε δώσει τέτοια απάντηση περίπου το 32% των ερωτηθέντων. Από τον περασμένο Οκτώβρη ωστόσο, οικονομολόγοι στη χώρα τόνιζαν πως η γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ένα δεύτερο lockdown, το οποίο όχι μόνο επεβλήθη, αλλά πήρε παράταση ως τον Μάρτιο.
Επιπροσθέτως όμως, ο κορωνοϊός έχει γίνει ένας σημαντικός νέος παράγοντας ανησυχίας για μιαν ενδεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ανησυχεί η βία και η εγκληματικότητα, συνεπεία της οικονομικής ύφεσης και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού που δείχνει να επέρχεται ήδη αργά, μα σταθερά.