Σε δυο φάσεις θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, η στήριξη για τα ενοίκια. Ειδικότερα τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις από τους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού με βάση όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή ενοικίων τον Μάρτιο.

Όπως είναι φυσικό πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου και για τον Απρίλιο εφόσον βέβαια συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τα «απαγορευτικά».

Παράλληλα σε άλλη «ταχύτητα» οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά παραμένουν πληττόμενες θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για ένα ακόμη μήνα. Αντίστοιχα ανάλογη έκπτωση θα έχουν το Μάρτιο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για τη φοιτητική στέγη για τέκνο που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους.

Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν λίγο για να κλείσει ο κύκλος των αποζημιώσεων. Εντός του Φεβρουαρίου θα κλείσουν οι εκκρεμότητες από τα κουρεμένα μισθώματα του Νοεμβρίου (25.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα το IBAN), θα γίνουν οι συμψηφισμοί φόρου για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid Μαρτίου – Αυγούστου 2020 και θα τρέξουν οι πληρωμές για τα ενοίκια Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλωθούν τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου προκειμένου στις αρχές Μαρτίου να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό Απρίλιο με Μάιο θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για τα μισθώματα Φεβρουαρίου, Μαρτίου.

 

Αναλυτικά για τα ενοίκια Μαρτίου ισχύουν τα εξής:

1.Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

– Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.α)

– Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).

– Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.

– Επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

2. Λιανεμπόριο: Απαλλάσσονται στο 100% από το ενοίκιο του Μαρτίου και οι επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο.

3. Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

4. Εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και το Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

5. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί..