Η εμμονή του υπουργού Υγείας της Βρετανίας με την ταινία «Contagion» του 2011, που παρουσιάζει χώρες ανά την υφήλιο στο έλεος μιας φονικής πανδημίας να δίνουν μάχη για περιορισμένες ποσότητες εμβολίων, τον βοήθησε να σχεδιάσει έγκαιρα το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα του, αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το σενάριο του προφητικού θρίλερ, όπου πρωταγωνιστούν ο Ματ Ντέιμον και η Γκουίνεθ Πάλτροου, ένας μυστηριώδης φονικός ιός εξαπλώνεται ταχύτατα σκοτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, την ώρα που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πασχίζει μάταια να βάλει φρένο στην πανδημία.

Έτσι λοιπόν, ένας πρώην σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας αποκαλύπτει πως έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Ματ Χάνκοκ η παρουσίαση στην ταινία της διανομής του εμβολίου με τη χρήση λαχειοφόρου αγοράς, με βάση τις ημερομηνίες γέννησης των πολιτών. «[Ο Χάνκοκ] αναφερόταν συνέχεια στο φινάλε της ταινίας. Είχε συνειδητοποιήσει εξ αρχής, πρώτον, ότι το εμβόλιο θα ήταν πολύ σημαντικό και, δεύτερον, ότι όταν το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο θα γινόμασταν μάρτυρες μιας παγκόσμιας μάχης για την απόκτησή του», δήλωσε στο Sky News ο πρώην σύμβουλος.

Ωστόσο, πηγή ανέφερε στον «Guardian» ότι ο Χάνκοκ αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας ως ένα «ενδεικτικό παράδειγμα» κι όχι ως μέθοδο που θα έπρεπε να αντιγράψει η Βρετανία στο πρόγραμμά της για τη διανομή των εμβολίων.

«Η εμβολιαστική προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό μοντέλο της παρακολούθησης μιας ταινίας, ήταν ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ο Χάνκοκ έλεγε: ”όλοι μας είδαμε το Contagion, έτσι δεν είναι; Βοήθησε πολύ”».

Αναφερόμενος στην ταινία, ο επιστημονικός σύμβουλος του «Contagion», Ίαν Λίπκιν, επισήμανε ότι «η όλη ιδέα ήταν να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο τι θα πρέπει να περιμένουν».

Φανατικοί οπαδοί του φιλμ, που αποκτά και sequel, έχουν επισημάνει στο παρελθόν τις ανατριχιαστικές ομοιότητες των διαδραματιζόμενων σε αυτό με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η ταινία δείχνει πώς ένας ιός άρχισε να εξαπλώνεται από μια νυχτερίδα στην Κίνα, που μόλυνε έναν χοίρο, τον οποίο αργότερα μαγείρεψε ένας σεφ που ήλθε σε επαφή με τον «Ασθενή Μηδέν» του «Contagion», τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Επιστήμονες έπλεξαν το εγκώμιο της ταινίας, που έφερε τη σκηνοθετική σφραγίδα του Στίβεν Σόντερμπεργκ, για τον ακριβή τρόπο που παρουσίασε πώς θα εξελισσόταν πιθανώς ένα εφιαλτικό σενάριο πανδημίας και τις προσπάθειες εμβολιασμού των πολιτών.

Η ταινία βασίστηκε στην επιδημία του SARS το 2003, καταγράφοντας τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο συγκεκριμένος ιός αποδεικνυόταν πιο λοιμογόνος και φονικός…