Νέα δοκιμασία για τη σεισμόπληκτη Σάμο, που από τα ξημερώματα της Τρίτης πλήττεται και από το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Κύριο χαρακτηριστικό οι συνεχείς, έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος δέχθηκε συνολικά 60 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων. Συγκεκριμένα, στο Καρλόβασι 39, στο Βαθύ πέντε και στο Ηραίο 16 κλήσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή.

Από νωρίς το πρωί στη Δυτική Σάμο παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο Καρλόβασι, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αλέξανδρο Λυμπέρη, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν. Επιπλέον, στο λιμάνι Καρλοβάσου «έσπασε» ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή. Στην πλαγιά της Αγίας Τριάδας σημειώθηκαν κατολισθήσεις, όπως και στον δρόμο για Λέκκα και Κοσμαδαίους.

Με το πρώτο φως της ημέρας μηχανήματα του δήμου, σε συνεργασία με την Π.Ε. Σάμου, καταβάλλουν προσπάθειες αποκατάστασης. Με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες της Δυτικής Σάμου (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) δεν λειτουργούν σήμερα.

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου τονίζει πως «μια μεγάλη μεγέθους σε ένταση καταιγίδα πλήττει τη νήσο Σάμο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα υπολογίζεται να διαρκέσει 24 ώρες.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην Ανατολική Σάμο, όπου, με εντολή του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου, κλειστά παρέμειναν το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βουρλιωτών, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα, το Νηπιαγωγείο Ηραίου και το Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Πύργου, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στη λειτουργία τους η έντονη βροχόπτωση.

Όπως έγινε γνωστό, λόγω των συνεπειών της έντονης βροχόπτωσης στο οδικό δίκτυο, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης και οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου δε θα λειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη, με σχετική απόφαση του δημάρχου.

Σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι, ο δήμος αναφέρει πως από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κακοκαιρίας, τα συνεργεία του βρίσκονται επί τόπου. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και την 79 ΑΔΤΕ, καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η έντονη βροχόπτωση.

«Δεδομένης της ισχύουσας έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί ο δήμος μας από τη μέρα του σεισμού, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου, κ. Στάντζου με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι διατίθενται όλοι οι πόροι σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό τόσο των πολιτικών υπηρεσιών, όσο και της στρατιωτικής υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν».