O ενεργειακός κολοσσός BP ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου καθαρές ζημιές για το σύνολο του έτους, μετά από ένα ταραχώδες 12μηνο που χαρακτηρίστηκε από μια πλειάδα κακών ειδήσεων για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε υποκείμενη απώλεια κόστους αντικατάστασης, μέγεθος που χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη/ζημιές, ύψους  5,7 δισ. δολαρίων, έναντι καθαρών κερδών 10 δισ. δολ. για τη χρήση 2019.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν ετήσια καθαρή ζημιά 4,8 δισ. δολ.

Η BP ανακοίνωσε επίσης καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου ύψους 115 εκατ. δολ., έναντι προβλέψεων για 285,5 εκατ.

Αιτία για τα αποτελέσματα έτους, σύμφωνα με την εταιρεία, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημαντικές διαγραφές εξερεύνησης, πίεση στα περιθώρια διύλισης και μείωση της ζήτησης. Προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την απόδοσή της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO, Μπέρναρτντ Λούνεϊ, το 2020 ήταν το πιο δύσκολο έτος σε ολόκληρη την καριέρα του.

Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ βρίσκονταν στα 56,94 δολ/βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  West Texas Intermediat eανήλθαν στα 54,17 δολ/βαρέλι με άνοδο 1,2%. Οι τιμές του πετρελαίου βελτιώνονται σταθερά από τις αρχές του χρόνου, χάρη και στις μειώσεις της παραγωγής, αλλά και τη μαζική διανομή των εμβολίων κατά της Covid.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των IEA και ΟΠΕΚ, αναφέρουν ότι οι προοπτικές για την αγορά πετρελαίου σκιάζεται ακόμα από τον φόβο της πανδημίας.