Παρακολουθώ πραγματικά με αγωνία αλλά και προβληματισμό, έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες τα οποία περιγράφουν εν πολλοίς τον «ζοφερό» κόσμο των ελληνικών τραπεζών!

Από τη μια το βέτο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για παύση των πλειστηριασμών, από την άλλη τα κόκκινα δάνεια, παλαιά και νέα, την πτώση των τιμών που επίκειται στα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ σημειώνονται τα επικείμενα stress tests τα οποία και θα αναδείξουν ζήτημα επάρκειας κεφαλαίων!

Αυτά και άλλα πολλά διατυπώνονται συνεχώς, ενδεχομένως και με δεύτερες σκέψεις, μέσα σε ένα περιβάλλον ομιχλώδες, όπου επικρατεί και προβάλλεται η αβεβαιότητα για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένων τραπεζών που επηρεάζονται περισσότερο από τις εξελίξεις!

Και την ίδια στιγμή συμπτωματικά μετά από την σχετική έκθεση της Fitch που την επικαλείται, η Τράπεζα της Ελλάδος επαναφέρει για μια ακόμη φορά το ζήτημα δημιουργίας Bad bank!

Την ώρα δηλαδή που το σχέδιο Ηρακλής 2 προχωρεί αποφασιστικά και η μια μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες μεθοδεύουν αυξήσεις κεφαλαίου που θα εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και θα αποκαταστήσουν τυχόν ζήτημα επάρκειας κεφαλαίων, η ΤτΕ πεισματικά και εμφατικά αναβιώνει το σχέδιο Bad bank με αφορμή την Fitch και περιπλέκει εκ νέου την κατάσταση.

Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, εν μέσω πανδημίας με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, δυστυχώς δεν χωρούν πειραματισμοί, αλλά ούτε και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, ούτε όμως και εμμονές!

Υπό αυτή την οπτική γωνία οφείλει ο πρωθυπουργός να πάρει μια οριστική απόφαση όσον αφορά την Bad bank! Να βάλει μια τέλεια στην τραπεζική εκκρεμότητα προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία. Γιατί οι επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε μια αγορά, βραχυχρόνια ή μακροπρόθεσμα πρέπει να ξέρουν τους κανόνες που την διέπουν, να έχουν καθαρή όλη την εικόνα, χωρίς υπαναχωρήσεις, αλλαγές σκηνικού και εκπλήξεις!