«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με φαινόμενα τα οποία δημιουργούν απολύτως αρνητικά συναισθήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έχουν τεθεί όλα αυτά υπόψιν της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα (ΠΚ). Ναι, υπάρχει μία σκέψη αυστηροποίησης των ποινών. Όλα αυτά πρέπει να τα δει κανείς σε συνδυασμό με το τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν σε άλλα άρθρα του ΠΚ» τόνισε ο κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την προσέλευσή του στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με αφορμή τη σημερινή μέρα ορκωμοσίας της 27ης σειράς νέων σπουδαστών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επαναφορά της ρύθμισης περί μη παραγραφής τέτοιου είδους αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος «είναι απολύτως αναγκαία, μιας και με τον νέο ΠΚ είχαμε βρεθεί σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα».

Την προοπτική αυστηροποίησης των ποινών που συνδέονται με θέματα σεξουαλικής κακοποίησης εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ουσιαστικά επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός.

Επ’ ευκαιρία της ορκομωσίας της 27ης σειράς νέων σπουδαστών (Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Κατεύθυνσης, όπως επίσης Κατεύθυνσης Εισαγγελέων), ο υπουργός σχολίασε επιπροσθέτως το αίτημα των δικηγόρων να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια λόγω της αναστολής για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Ο υπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα της Επιτροπής των επιδημιολόγων και πρόσθεσε ότι ο συγχρωτισμός στα δικαστήρια είναι δύσκολο ζήτημα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.

«Εγώ προσωπικά εκφράζω τη σταθερή πεποίθηση που θέλει τα δικαστήρια να είναι ανοιχτά. Και το λέω αυτό διότι αφενός το Κράτος Δικαίου πρέπει να λειτουργεί υπό οποιασδήποτε συνθήκες, αφετέρου πρέπει να κατοχυρώνονται τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Σε ποιο βαθμό μένουν ανοιχτά τα δικαστήρια και ποιες λειτουργίες μπορούν να υποστηριχθούν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, ξεπερνάει το υπουργείο. Είναι θέμα της Επιτροπής επιδημιολόγων» δήλωσε.