Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων να προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς ακόμα και για το άνοιγμα των σχολείων.

Η χώρα από τις 7 Ιανουαρίου προχώρησε στην πρώτη φάση ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με την έναρξη μαθημάτων στο δημοτικό και τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κανείς δεν θα ήθελε την «επανάληψη» του δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν από ασθενείς με κορωνοϊό και τις ΜΕΘ να φτάνουν στα όριά τους, και στην κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή να πάρουν εκ νέου μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση. 

Αύξηση κρουσμάτων: Στο 63% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 609 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 141 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ωστόσο, μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ δημιουργούν τα δεδομένα για τους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού. Προχθές έγιναν 77 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο από τις 150 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και χθες εισήχθησαν 71 ασθενείς σε σύνολο 135, δηλαδή το 54% των χθεσινών εισαγωγών έγινε στην Αττική.

Όπως ανάφερε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.445 ασθενείς, εκ των οποίων οι 274 διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, με 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid κατειλημμένες στην επικράτεια, 63% στην Αττική, 50% στη Θεσσαλονίκη.

Προβληματισμός των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων 

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα, ενώ εξέφρασε τον φόβο μήπως η χώρα επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου.

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες,  τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000. Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με πολύ μεγάλη προσοχή και να μην κλείσει οριζόντια η κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, αλλά να ληφθούν εστιασμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. «Για παράδειγμα θα μπορούσε το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, όχι να κλείσει, αλλά να αλλάξει μορφή. Και σε αυτές περιοχές περιλαμβάνω και την Αττική. Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια κοινωνία ξανά», επισήμανε.

Δερμιτζάκης: Η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει την κινητικότητα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων και τονίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων.

«Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δε θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δε θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επισήμανε.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα. «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις, με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω», τόνισε.

Σκέψεις για επιστροφή του click away

pastedGraphic.pngΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε, το βράδυ της Τρίτης, το στίγμα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, όπου τόνισε ότι «ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». 

Αν υπάρξει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων και συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, το λιανεμπόριο θα επανέλθει στο click away και θα μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Ακόμα και αν παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια -αν και ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί- τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Διαβάστε παρακάτω τι λέει ο λοιμωξιολόγος, κ. Γώγος, για το άνοιγμα σχολείων και την αύξηση κρουσμάτων:

https://radar.gr/article/66286/gogos-mporei-na-allaksei-i-apofasi-gia-anoigma-gymnasion-kai-lykeion