Γεγονός αποτελεί η αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ. Η Γ.Σ υπερψήφισε με 61,27% την πρόταση της Reggeborgh για τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα για τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη για την θέση του Προέδρου, τον κ. Αριστείδη Ξενόφο για Αντιπρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο με εκτελεστικές αρμοδιότητες, τον κ. Δημήτρη Κονδύλη σύμβουλος επίσης εκτελεστικό μέλος και ως ανεξάρτητα μέλη τον κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του Ολλανδικού fund κ. Γ. Σωτηρόπουλο, στο πρόσωπο του νέου ΔΣ δεν συντρέχουν κωλύματα και ασυμβίβαστα και πληρούν όλους τους κανόνες περί εταιρικής διακυβέρνησης. Τόνισε μάλιστα ότι η σύνθεση του ΔΣ δεν κατέχει μετοχές του Ελλάκτωρα και δεν έχει απολύτως καμία επαγγελματική ή άλλη συγγενική σχέση με την Reggeborgh Invest.

Νωρίτερα, για καθολική συντριβή του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ολλανδικού επενδυτικού ομίλου, αναφερόμενος στην καταψήφιση των δύο πρώτων θεμάτων της Γ.Σ από το 89% των μετόχων και απαντώντας στα όσα ανέφερε για σύγκρουση συμφερόντων και ζητήματα ανταγωνισμού στη δευτερολογία του ο κ. Καλλιτσάντσης. Η συνέλευση υπερψήφισε και το τρίτο θέμα για ανάκληση ΔΣ, υπέρ του οποίου ψήφισε το 61,14% και κατά 38,77%.

«Περίμενα γενναιότητα για την συντριβή της απερχόμενης διοίκησης στα δύο πρώτα θέματα της συνέλευσης (δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το τρίτο για την ανάκληση του ΔΣ). Αντί αυτού σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, άκουσα να εκτοξεύονται αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ». Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh αναρωτήθηκε με ποια ιδιότητα μιλάει ο κ. Καλλιτσάντσης, από την στιγμή που οι προτάσεις της διοίκησης έχουν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μετόχων και ο ίδιος, φέρεται να έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. «Αυτό δείχνει τι πίστη έχει στο δικό του δημιούργημα» είπε και χαρακτήρισε θέατρο του παρολόγου ότι οι προτάσεις αυτές καταψηφίστηκαν και από την Invesco που ελέγχεται από τους δύο εφοπλιστές.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας για την οποία ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος μίλησε για υψηλό ανεκτέλεστο 1,8 δις. και για ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους 5οο εκ ευρώ, υπενθύμισε την πρόσφατη δέσμευση των λογαριασμών του Άκτωρα από Ιταλική εταιρεία για χρέος 2,1 εκ. ευρώ! Απαντώντας μάλιστα στα επιχειρήματα περί εταιρικής διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι μέτοχοι δεν αγοράζουν μετοχές για την διοίκηση αλλά για να έχουν κέρδος και με την παρούσα διοίκηση ούτε είχαν ούτε θα αποκτούσαν ποτέ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι το εξής:

-Γεώργιος Μυλωνογιάννης, ανεξάρτητος μη εκτελεστικός πρόεδρος
-Αρης Ξενόφος (φωτό), διευθύνων σύμβουλος
-Δημήτρης Κονδύλης, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ
-Κωνσταντίνος Τούμπουρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ
-Αθηνά Χατζηπέτρου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ

Η συνέλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και πραγματοποιείται με απαρτία 76,87%.

Οι θέσεις των αντιπάλων

Οι δύο εφοπλιστές, που τάσσονται με την πλευρά της σημερινής διοίκησης της Eλλάκτωρ υπό τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση, υποστήριζαν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πως πρέπει πρώτα να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν συντρέχει λόγος συγκέντρωσης, στην περίπτωση που διοριστεί διοίκηση ελεγχόμενη από τους Ολλανδούς. Ανέφεραν πως τυχόν διορισμός διοίκησης στην Eλλάκτωρ από τη Reggeborgh, που κατέχει και το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα επιτρέψει σε ανταγωνιστές της να καταθέσουν προσφυγές που θα εμποδίσουν τη διεκδίκηση σημαντικών έργων. Οπότε θεωρούν πως χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν πρέπει να διοριστεί Δ.Σ. ελεγχόμενο από τους Ολλανδούς.

Οι τελευταίοι ήδη από χθες υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης ή περιορισμού του ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών και πως διαθέτουν σχετικές γνωμοδοτήσεις. Θεωρούν πως τα χθεσινά ασφαλιστικά μέτρα είναι ομολογία ήττας και επισημαίνουν πως τυχόν συνέχιση του σίριαλ με τη διοίκηση της Eλλάκτωρ απλώς θα επιδείνωνε την κατάσταση του ομίλου, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Αργά χθες, μάλιστα, το βράδυ, κύκλοι προσκείμενοι στην Reggeborgh υποστήριζαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκλεισε την υπόθεση με την καταγγελία που είχε λάβει για την Eλλάκτωρ. Συνεπώς θεωρούν πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των δύο εφοπλιστών δεν έχει καμία τύχη.

Στο θέμα παρενέβη και το διοικητικό συμβούλιο της Eλλάκτωρ, δηλώνοντας ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να γίνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eλλάκτωρ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση για την αλλαγή διοίκησης θα ληφθεί από τους μετόχους που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε έναν proxy war, μια κρίσιμη ψηφοφορία όπου πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Τα σενάρια για τους υποστηρικτές που έχει συγκεντρώσει η κάθε πλευρά ενόψει της ψηφοφορίας δίνουν και παίρνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην αγορά κατασκευών υποστηρίζουν πως ακόμα και στην περίπτωση που η Reggeborgh κερδίσει σήμερα τη μάχη και τοποθετηθεί νέα διοίκηση στην Eλλάκτωρ, θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα στον ισχυρό όμιλο. Το ίδιο θα συμβεί αν επικρατήσει η σημερινή διοίκηση, η οποία πρέπει ούτως ή άλλως να επιδιώξει συμβιβασμό με την πλευρά των Ολλανδών, ώστε να επικεντρωθεί στο σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της Eλλάκτωρ.