(upd) Με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Η μεγάλη ζήτηση για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου το οποίο συγκέντρωσε προσφορές ρεκόρ, έχει οδηγήσει και σε πτώση το επιτόκιο που αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,80%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2021, με το ομόλογο να λήγει τον Ιούνιο του 2031. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα «σηκώσει» 2,5- 3 δις ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα, ενόψει της πανδημίας και του φόβου για 3ο κύμα της υγειονομικής κρίσης.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.