Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στο Δελχί της Ινδίας, καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους νέους νόμους για τη γεωργία. Οι αγρότες κατέστρεψαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας γύρω από την πρωτεύουσα και μπήκαν στο έδαφος του ιστορικού Κόκκινου Οχυρού του Δελχί την Τρίτη, σε χαοτικές και βίαιες σκηνές που επεσκίασαν τους εορτασμούς της Ημέρας Δημοκρατίας της χώρας.

Η αστυνομία χτύπησε διαδηλωτές με γκλομπ και έριξε δακρυγόνα για να προσπαθήσει να διαλύσει τα πλήθη αφού εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, πολλοί με τρακτέρ ή άλογα, βάδισαν στην πρωτεύουσα. Ένας διαδηλωτής επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε στις συγκρούσεις και δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Η υπηρεσία κινητού διαδικτύου τέθηκε σε αναστολή σε τμήματα του Δελχί και ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ συναντήθηκε με την αστυνομία του Δελχί για να συζητήσει πώς να τεθούν υπό έλεγχο οι διαμαρτυρίες.

Στεκόταν στα τείχη του Κόκκινου Οχυρού ο Ντελτζίντερ Σινγκ, ένας αγρότης από το Πουντζάμπ, ο οποίος κρατούσε ψηλά τηΝισάν Σαχμπ, τη σημαία των Σιχ.

«Διαμαρτυρόμαστε τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν κατεδέχθηκε να μας ακούσει», είπε ο Σινγκ. «Οι πρόγονοί μας έχουν παραβιάσει αυτό το φρούριο πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι μπορούμε να το κάνουμε ξανά και περισσότερο από αυτό εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες έχουν στρατοπεδεύσει στα περίχωρα της πρωτεύουσας από τον Νοέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για νέους νόμους που απορυθμίζουν τις αγορές των προϊόντων.

Οι αρχές συμφώνησαν να επιτρέψουν στους αγρότες να πραγματοποιήσουν μια διαμαρτυρία με τα τρακτέρ όσο περίμεναν να ολοκληρωθεί η επίσημη παρέλαση της Ημέρας της Δημοκρατίας. Όμως οι διαμαρτυρόμενοι με σημαίες που κυματίζουν, οδεύοντας σε τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες αρτηρίες ανέβηκαν ή έσπασαν τα οδοφράγματα και τα τσιμεντένια μπλοκ και μπήκαν στην πόλη.