Κινηματογράφος: Η μαύρη δύναμη επιστρέφει. H τεράστια απόκλιση ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους καλλιτέχνες, σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες  στα Οσκαρ ήταν ένα θέμα που πριν από μερικά χρόνια, είχε προκαλέσει θύελλα στο Χόλιγουντ.

Η εικόνα αλλάζει

Η εικόνα πάντως σίγουρα έχει αρχίσει σιγά- σιγά να αλλάζει. Ταινίες «μαύρης κουλτούρας» όπως το «Moonlight», το «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» και η «Παρείσφρηση» έχουν τιμηθεί στα Οσκαρ και μαύροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες άρχισαν να συγκεντρώνουν βραβεία.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι εφέτος αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά το αδιαχώρητο στα Οσκαρ καθώς το 2020, όπως και το 2021, είναι χρονιές στις οποίες η μαύρη κουλτούρα κυριαρχεί.

Μια νύχτα στο Μαϊάμι

Ανάμεσα στις πλέον συζητημένες ταινίες της χρονιάς είναι το «One night in Miami», πρώτη απόπειρα στην κινηματογραφική σκηνοθεσία της ταλαντούχας ηθοποιού Ρετζίνα Κινγκ που το 2019 βραβεύτηκε με το Οσκαρ Β’ ρόλου για την ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει».

Θεατρικής δομής ταινία πραγματεύεται μια ενδιαφέρουσα μυθοπλαστική συνάντηση: τον πυγμάχο Μοχάμεντ Αλι (Ελι Γκορί), τον πολιτικό ακτιβιστή Μάλκομ Χ (Κίνγκσλεϊ Μπεν Αντίρ), τον αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (και αργότερα ηθοποιό) Τζιμ Μπράουν (Αλντις Χοτζ) και τον τραγουδιστή Σαμ Κουκ (Λέσλι Οντόμ Τζούνιορ). Τέσσερις εμβληματικοί μαύροι που επηρέασαν αφάνταστα τους ομόχρωμούς τους στην δεκαετία του 1960 μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα;

Μία Νύχτα στο Μαϊάμι»: Tο σκηνοθετικό ντεμπούτο της βραβευμένης ηθοποιού  Ρετζίνα Κινγκ | LiFO

Judas and the Black Messiah

Οι Μαύροι Πάνθηρες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο με την ταινία «Judas and the Black Messiah» σε σκηνοθεσία Σάκα Κινγκ. Το φιλμ αναφέρεται στην υπόθεση Φρεντ Χάμπτον (Ντάνιελ Καλούια): ο εκπρόσωπος των Μαύρων Πανθήρων στο Ιλινόι έπεσε θύμα προδοσίας του Γουίλιαμ Ο’ Νιλ (Λακίθ Στάνφιλντ) πληροφοριοδότη του FBI.

JUDAS AND THE BLACK MESSIAH - Official Trailer - YouTube

Μπίλι Χόλιντεϊ και επιστροφή στο Βιετνάμ

Μουσικό και συγχρόνως πολιτικό όμως είναι το χρώμα της βιογραφικής ταινίας του Λι Ντάνιελς «The United States vs. Billie Holiday» πάνω στη διάσημη Μαύρη τραγουδίστρια την οποία υποδύεται η Αντρα Ντέι, ενώ ενδιαφέρον επίσης προκαλεί η τελευταία ταινία του Σπάικ Λι «Da 5 bloods». Εδώ, τέσσερις αμερικανοί βετεράνοι του πολέμου στο Βιετνάμ, επιστρέφουν στη ζούγκλα όπου κινδύνεψε η ζωή τους για την πατρίδα προκειμένου να βρουν τα οστά του ανωτέρου τους αλλά και την… περιουσία που τους βοήθησε να κρύψουν.

Ο μαύρος πρωταγωνιστής της ταινίας, Ντελρόι Λίντο, ενδέχεται να διεκδικήσει το Οσκαρ Α’ ρόλου. Στην ταινία όμως παίζει και ο Τσάντουικ Μπόσμαν, ο ταλαντούχος μαύρος ηθοποιός που πέρσι πέθανε πρόωρα σε ηλικία 43 ετών.

Κινηματογράφος : Μαύρη δύναμη - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Η θρυλική Μα Ρέινι»

Αφήσαμε για το τέλος την ταινία του Τζορτζ Σ. Γουλφ «Ma Rainey’s Black Bottom» («Η θρυλική Μα Ρέινι») που βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο του Αύγουστου Γουίλσον. Η ταινία για την οποία έχουν ακουστί τα καλύτερα τοποθετείται στο Σικάγο του 1927 και αναφέρεται στην γεμάτη εντάσεις ηχογράφηση ενός δίσκου της Μα Ρέινι (Βαϊόλα Ντέιβις) με τους λευκούς παραγωγούς που δεν μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Βασικό ρόλο εδώ έχει και πάλι ο Τσάντουικ Μπόσμαν, ο οποίος όπως ακούγεται μπορεί να βρεθεί στην πεντάδα για το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Αν αυτό συμβεί ο Μπόσμαν θα ανήκει στους ελάχιστους ηθοποιούς που έχουν προταθεί ή και κερδίσει Οσκαρ χωρις να ζουν.