«Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη θνησιμότητα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού όμως ακόμη δεν είναι ισχυρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εκτός από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας.

Αυτά δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε έκτακτη συνένετευξη τύπου και σημείωσε πως  τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης.

Ακόμη όμως παραμένουν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος – η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά – μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας βρίσκεται υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η μαθηματική ανάλυση των καμπυλών που σχετίζονται με τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν λόγω του νέου και του «παλαιού» στελέχους είναι οι ενδείξεις περί αυξημένου βαθμού θνητότητας.

Η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να είναι περίπου 30% πιο θανατηφόρα.

Με 1.000 δηλαδή μεσήλικες μολυσμένους με το παλιό στέλεχος, 10 από αυτούς αναμένεται να πεθάνουν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περίπου 13 με τη νέα μετάλλαξη.