Φον Ντερ Λάιεν: Περιμέναμε καιρό αυτή τη στιγμή. Ανακουφισμένοι για την αλλαγή σελίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, εμφανίζονται οι ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του. Ωστόσο, προειδοποιούν πως ο κόσμος έχει αλλάξει σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ.

«Αυτή η νέα αυγή στην Αμερική είναι η στιγμή που περιμένουμε τόσο καιρό», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας την άφιξη του Μπάιντεν ως «ηχηρή απόδειξη ότι, για μια ακόμη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη έχει έναν φίλο στο Λευκό Οίκο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν και η Ευρώπη είναι έτοιμη να επανασυνδεθεί με έναν παλιό και αξιόπιστο συνεργάτη, ώστε να ζωντανέψει ξανά την συμμαχία μας»,
είπε στους ευρωβουλευτές η φον ντερ Λάιεν.

Σαρλ Μισέλ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι οι διατλαντικές σχέσεις «υπέφεραν πολύ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτά τα χρόνια, ο κόσμος έχει εξελιχθεί, έχει γίνει πιο περίπλοκος, λιγότερο σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος».

«Έχουμε τις διαφορές μας και δεν θα εξαφανιστούν μαγικά. Η Αμερική φαίνεται να έχει αλλάξει, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Αυτή η αλλαγή, είπε ο Μισέλ, σημαίνει ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι (πρέπει) να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να προωθήσουμε τις αξίες μας», και υπογράμμισε ότι «η ΕΕ επιλέγει την πορεία της και δεν περιμένει την άδεια να παίρνει τις δικές της αποφάσεις».