«Φροντίστε γρήγορα να ρυθμιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις υψηλές τιμές από την εφαρμογή του Target Model, και ιδιαίτερα με τη διαμόρφωση των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης. Δεν γίνεται να έχουν όλοι παράπονα, κάτι κάνετε στραβά!». Αυτή ήταν μία χαρακτηριστική φράση εκπροσώπου των Θεσμών κατά τη διερευνητική τηλεδιάσκεψη με το ΥΠΕΝ που προετοιμάζει τις κύριες επαφές της επόμενης εβδομάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κα Αλ. Σδούκου εξήγησε αναλυτικά σε εκπροσώπους Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και –σε ρόλο συμβούλου πλέον- ΔΝΤ, το σχεδιασμό και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που ήδη επανεξετάζονται, με τους Θεσμούς να εμφανίζονται κατ’ αρχήν ικανοποιημένοι από την ανάλυση της Γραμματέως.

Στο μεταξύ όμως αν και οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, παραγωγοί, προμηθευτές και μεγάλοι καταναλωτές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να μην υπάρξει νέα αύξηση του κόστους. Αυτό συμβαίνει επειδή καθένας κρίνει ανάλογα με τα στενά συμφέροντά του και υπάρχουν βασικοί ευνοημένοι αυτής της στρέβλωσης (π.χ. Όμιλος Μυτιληναίου που είναι ταυτόχρονα παραγωγός-έμπορος-βιομηχανικός καταναλωτής!) και δεν θέλουν να αλλάξει οτιδήποτε κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους όμως τους Θεσμούς. Κυρίως οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα ανεχθούν στρεβλώσεις υπέρ οποιουδήποτε!

Ο μηχανισμός της αγοράς (target model) θα οριστικοποιείτο μέχρι το Δεκέμβριο πέρυσι, ώστε να υποβληθεί σε market test ενώ εκκρεμούσε η αποζημίωση στη ΔΕΗ, για όσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει ακόμη σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο κ. Σκρέκας;

θα συνεχίσει να συνδέει τα δύο θέματα ή θα τα απεμπλέξει; την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη επαφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του.

Άλλο βασικό πρόβλημα για το οποίο είναι πλήρως ενημερωμένοι οι Θεσμοί και το έθεσαν …δυναμικά, είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη βαριά ενεργειοβόρο βιομηχανία, για τη σύναψη νέων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Και εδώ υπάρχει η βασική εκκρεμότητα μεταξύ ΔΕΗ-Αλουμίνιον συμφερόντων Μυτιληναίου με τον κ.Στάσση της ΔΕΗ να φέρεται να μην επιθυμεί «να υπογράψει νέα αποικιοκρατική σύμβαση και να χαντακώσει τα συμφέροντα της επιχείρησης, παρόλο που πιέζεται από ορισμένους» όπως έλεγε χθες με έμφαση έμπειρος τεχνοκράτης της ΔΕΗ.

Πόσο μάλλον που «η ΔΕΗ θα πληγεί και από αλλού αφού ετοιμάζεται η συμμόρφωση της Ελλάδας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί και θεσμοθετηθεί μηχανισμός ώστε οι υπόλοιποι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραγωγή φορτίου βάσης της ΔΕΗ» συμπλήρωνε το ίδιο στέλεχος.

Οι υπόλοιποι προβληματισμοί

Άλλο θέμα προβληματισμού των Θεσμών είναι ότι από τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, με ταχύτατες ενέργειες στην αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων και σε εναλλακτικές επενδύσεις, για την οποία αναμένεται να αντληθούν κονδύλια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, θα κριθούν τα μέτρα για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), τα οποία θα πρέπει να μετατρέψουν τον Λογαριασμό σε βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί για τη ΔΕΠΑ Εμπορίου που πάντως πηγαίνει «καλό Σεπτέμβριο και βλέπουμε» και ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ στις 29 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για την παραχώρηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ, όπου ίσως υπάρξει συνωστισμός ενδιαφερομένων όπως λένε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τρεις μέρες αργότερα την 1η Φεβρουαρίου, υπάρχει η εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διπλό διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο θέμα η συνέχιση, μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μετατροπή σε αποθήκη φυσικού αερίου του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα, με τρία σχήματα να έχουν υποβάλει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.