Κρίσιμα παραμένουν τα επόμενα 24ωρα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου οι οποίοι παραμένουν σε «αναστολή». Πρόκειται για τα σχολεία, τις μετακινήσεις και την εστίαση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά πως όλο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας «θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

«Έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο ξεκίνησε σήμερα».

Οι «καλές επιδόσεις», ωστόσο, των πολιτών, στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν κανέναν.
«Το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δραματικές χαρακτηρίζονται οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στα καταστήματα κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.
Πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο.
Να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων.
Χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων».
Το μήνυμα Μητσοτάκη ήρθε λίγες ώρες μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων.
Οι πρώτες ουρές των καταναλωτών σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπολίδης τόνισε πως «αισιοδοξούμε ότι οι πολίτες θα δείξουν μια αυτοπειθαρχία, η οποία θα είναι καθοριστική για την μακροχρόνια διάρκεια της ισχύος του μέτρου».
Μετά το λιανεμπόριο, λοιπόν, στην αναμονή είναι τα υπόλοιπα σχολεία, τι θα γίνει με τις μετακινήσεις, καθώς και η εστίαση.

Γυμνάσια και Λύκεια περιμένουν το πράσινο φως

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου ως το αμέσως επόμενο στάδιο στην πορεία προς την κανονικότητα τάχθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» ξεκαθαρίζοντας πως αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, θα κλείσει όλη η Αττική και τα μέτρα θα είναι οριζόντια.

Εξετάζονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε πως η Επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει την Παρασκευή την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων.

«Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα τα οποία αποτελούν εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση.

Αργούν εστίαση και γυμναστήρια

Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμναστηρίων ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ερωτηθείς για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε: «θα διενεργούν εξετάσεις για πτυχία μόνο για όσα παιδιά είναι να φύγουν στο εξωτερικό».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του λιανεμπορίου. Δεν έκρυψε μάλιστα τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων από άποψης κοσμοσυρροής.