Το «πάτημα» και τη δύναμη για να μιλήσουν, έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου μετά την αποκάλυψη της σεξουαλικής της κακοποίησης, σε άτομα που έχουν υποστεί παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή τους να προχωρήσουν κι αυτοί σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση χωρίς να ντρέπονται ή να φοβούνται.

Στην πλειοψηφία τους, γυναίκες, κατήγγειλαν δημόσια τη σεξουαλική τους κακοποίηση αποδεικνύοντας το φαινόμενο κατάχρησης εξουσίας, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά όπως προκύπτει από τις καταγγελίες και στον χώρο των πανεπιστημίων.

Οι παρακάτω καταγγελίες αφορούν σε καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το περιοδικό «Παράλλαξη», το οποίο της έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ο καθηγητής παρενοχλούσε φοιτήτριες και υπήρχαν «φήμες» περί αυτού

Στο ΑΠΘ ξαναφούντωσε η συζήτηση για, πλέον, πρώην καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, τον οποίο πρώην φοιτήτριές του καταγγέλλουν για σεξουαλική παρενόχληση. Οι φήμες «συντρόφευαν» τον συγκεκριμένο καθηγητή μέχρι την αποχώρησή του το 2015 και τώρα βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τα όσα βίωσε η Ολυμπιονίκης.

σκίτσο από το Instagram, its_mii_mary

Η πρώτη καταγγελία

«Ήμουν μόλις στα 22, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής ΑΠΘ. Μία σχολή με χιλιάδες κορίτσια στους διαδρόμους και στις αίθουσες. Οι φήμες επικεντρώνονταν σε έναν καθηγητή. Πως καλεί τις φοιτήτριες με διάφορες προφάσεις στο γραφείο του και η πόρτα έμενε κάθε φορά κλειστή. Καμιά φορά και κλειδωμένη. Πολύ ευγενικός και εξωστρεφής κύριος, πολύ χαμογελαστός. Με δυσκολία το πιστεύαμε, ίσως φταίει και το γεγονός πως πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια η ενημέρωση σχετικά με τα νομικά δικαιώματα κάποιου ατόμου που έχει υποστεί παρενόχληση ήταν ελάχιστη. Η δύναμη του διαδικτύου, δε, ανύπαρκτη ακόμη.

Ήταν ένα απόγευμα λίγο μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου το 2009. Τον συνάντησα στον διάδρομο κοντά στο γραφείο του. Mε φώναξε με το μικρό μου. Μου είπε πως δεν έγραψα καλά στις εξετάσεις και του έκανε εντύπωση διότι παρακολουθούσα και συμμετείχα σε κάθε μάθημα. Μου είπε πως ακόμη δεν είχε στείλει τη βαθμολογία στη γραμματεία της σχολής και αν ήθελα να πηγαίναμε στο γραφείο του να δούμε ξανά το γραπτό μου. Πρότεινε να μου βάλει μεγαλύτερο βαθμό γιατί με συμπαθούσε. Του αντιπρότεινα να μου βάλει 4 και να δώσω ξανά το μάθημα στην επόμενη εξεταστική. Απάντησε πως ήταν πολύ εύκολο αυτό που ζητούσα, αλλά γιατί να μην μου έβαζε έναν μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να μην χρωστάω ένα μάθημα ακόμη;

Απάντησα πολύ ευγενικά πως τον ευχαριστώ, αλλά θα ήθελα να διαβάσω καλύτερα και να πάρω καλό βαθμό αξιοκρατικά. Ζήτησα την άδεια να φύγω από το γραφείο του γιατί ήμουν πολύ κουρασμένη και έγκυος στον τρίτο μήνα. Ενθουσιάστηκε με τα ευχάριστα νέα! Με σήκωσε από την καρέκλα για να με αγκαλιάσει και να με συγχαρεί! Δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Κόλλησε πάνω μου το σώμα του, ένιωθα την ανάσα του στον λαιμό μου. Είχα παγώσει, οι σφυγμοί μου είχαν ανεβεί, σκέφτηκα μόνο να προστατέψω την κοιλιά μου. Με έσφιξε και άρχισε να τρίβεται πάνω μου.

Προσπάθησα να τον απομακρύνω, αλλά ήμουν αδύναμη. Έτρεμα, ενώ εκείνος συνέχιζε να τρίβει το ευαίσθητο σημείο του στον γοφό μου. Απομακρύνθηκε μόνο όταν βράχηκε. Έφυγα γρήγορα από το γραφείο του. Δεν ήξερα τι να κάνω. Έμεινα στο κτίριο και αναζήτησα βοήθεια στο γραφείο ενός νεαρού καθηγητή που είχα άνεση να του μιλήσω. Μπήκα και ανάμεσα σε λυγμούς του είπα τι συνέβη. Μου απάντησε πως με πιστεύει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί ήταν απλώς λέκτορας. Γύρισα στο σπίτι, πήρα τηλέφωνο στην αστυνομία. Μου απάντησαν πως μπορούν να επέμβουν μόνο με μηνυτήρια αναφορά. Το έκλεισα. Δεν το συζήτησα ποτέ ξανά, φοβήθηκα πως δε θα μπορούσα να πάρω ποτέ πτυχίο. Τώρα εργάζομαι, τελειώνω το δεύτερο μεταπτυχιακό και μεγαλώνω την εντεκάχρονη, πλέον, κόρη μου με τις αξίες του αυτοσεβασμού και της αυτοδιάθεσης».

σκίτσο από τo Instagram, its_mii_mary

Η επόμενη καταγγελία

«Διανύαμε το χειμερινό εξάμηνο. Δεν ήμουν ούτε 20 χρόνων. Έπρεπε να πάω στο γραφείο του για θέμα εργασίας με μια φίλη μου. Δυστυχώς δεν μπόρεσε, πήγα μόνη. Είχα ακούσει φήμες αλλά ούτε κατά διάνοια δεν τα πίστευα. Ήταν τόσο καλός! Κάθισα, αφού ρώτησε τα τυπικά χαμογελούσε λέγοντας μου ότι αποπνέω υπέροχη αύρα, έχω καλή ψυχή και διάφορα τέτοια. Ένιωθα αμήχανα για όλη αυτή την κολακεία, ήταν καθηγητής μου! Με πλησίασε με σκοπό να με αγκαλιάσει ενώ έλεγε πως ήθελε λίγη από την αύρα μου και να μην φοβάμαι, είναι ανθρώπινο. Κόλλησε πάνω μου και κουνούσε ρυθμικά το σώμα του. Θυμάμαι ακόμα το έντονο άρωμα του. Είχα παγώσει, ήθελα να κλάψω. Γινόταν όλο και πιο έντονο ώσπου σταμάτησε.

Έφυγα σχεδόν τρέχοντας προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τι έγινε. Μέχρι και σήμερα πίστευα πως μάλλον είχα παρεξηγήσει εφόσον ποτέ κανείς δεν έχει μιλήσει. Επιτέλους επιβεβαιώνεται ότι όλη εκείνη η αηδία που ένιωσα δεν ήταν της φαντασίας μου, απέναντι στον «εξαιρετικά καλοσυνάτο καθηγητή».

Σήμερα  επικοινώνησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, και διαβεβαίωσε ότι για τον ίδιο είναι ζήτημα τιμής, ως εκπαιδευτικός, πατέρας και Πρύτανης να πέσει φως σε μια τέτοια υπόθεση που ρίχνει βαριά σκιά σε ένα από τα τμήματα του Ιδρύματος καθώς και σε κάθε άλλη παρόμοια υπόθεση».

Οι δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας

Οι αναρτήσεις των πρώην φοιτητριών όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσαν πλήθος αντιδράσεων, κυρίως από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, κ. Κώστας Παπαζάχος, έσπευσε να σχολιάσει στην ανάρτηση, ζητώντας να έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ εξ αρχής εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει εξονυχιστικά το ζήτημα.

Ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes.gr, αναφέρει ότι για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως επώνυμες, γραπτές καταγγελίες. Υπενθυμίζει, ότι έχει ζητήσει από οποιονδήποτε έχει σχετικά στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί του στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, το οποίο και έγραψε δημόσια, σχολιάζοντας στην ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας.

«Αν αποδειχτούν αληθινές οι καταγγελίες, σημαίνει ότι δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη χειρότερα, σημαίνει ότι δε φροντίσαμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές να καταγγείλουν τέτοιου είδους ηθικά, ποινικά και διοικητικά κολάσιμες πράξεις», τονίζει.

Ο κ. Παπαζάχος, αναφέρει ότι το θέμα πρόκειται να πάρει άλλη τροπή.

Ο ίδιος, δεδομένου ότι ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που θεσμικά εκπροσωπεί το τμήμα, πρόκειται να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να ενημερώσει τις πρυτανικές αρχές, ώστε το θέμα να το αναλάβει η δικαιοσύνη. Ωστόσο, παραδέχεται ότι αισθάνεται μία ενοχή.

«Όταν διαπιστώνεις κάτι τέτοιο εκ των υστέρων, είναι λογικό να νιώθεις ενοχή. Έχω έναν και μοναδικό σκοπό. Να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα άτομα. Δε θα σταματήσω. Θα κάνω οτιδήποτε περνάει απ’ το χέρι μου, ακόμα και αν οι εν λόγω πράξεις έχουν ποινικώς παραγραφεί. Η ηθική αποκατάσταση σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, είναι το σημαντικότερο», ξεκαθαρίζει.