Μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζε στην χρηματιστηριακή και πιστοληπτική αγορά ως το μαύρο πρόβατο του τραπεζικού συστήματος!

Μετά την λεηλασία των προηγούμενων διοικήσεων, τα σκάνδαλα με τους εφοπλιστές, τα ακίνητα και άλλα πολλά που ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης και την συνταγματικότητα ή όχι της ασυλίας κρίνονται από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η Τράπεζα Πειραιώς επανακάμπτει δυναμικά στο παιχνίδι όχι ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά ως το άλογο που τρέχει την κούρσα!

Το χθες και τα συστήματα…

Και μην έχετε αμφιβολία ότι η Πειραιώς ως οργανισμός μετά την κατάρρευσή της ήρθε αντιμέτωπη με συστήματα του παρελθόντος που για λόγους εκδικητικούς επιζητούσαν την διάλυσή της, αλλά και με τους παράγοντες εκείνους που ήθελαν τον κατακερματισμό της, να δημιουργηθεί badbank με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το καλό κομμάτι να περάσει σε άλλη συστημική τράπεζα!

Ο ρόλος της Goldman Sachs

Ωστόσο, την ώρα τούτη η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί μια ιστορική ανατροπή, αφήνει πίσω της τον χαρακτηρισμό του μαύρου προβάτου και εξελίσσεται στο ισχυρό χαρτί του τραπεζικού συστήματος.
Και την εξέλιξη αυτή την καθόρισαν πολλοί παράγοντες.

Πρώτα απ’ όλα η Goldman Sachs που συνέλαβε και ολοκληρώνει ένα εκπληκτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που καθιστά την τράπεζα πανίσχυρη κεφαλαιακά μετά από αύξησης 1 δισ., στην οποία θα συμμετάσχουν πλήρως το ΤΧΣ αλλά και ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί, που διαβλέπουν την ευκαιρία, τα περιουσιακά στοιχεία και την προοπτική.

Η κυβέρνηση και ο Χρ. Μεγάλου

Και, βεβαίως, τίποτε δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια και τη συμμετοχή της κυβέρνησης που πίστεψε και στήριξε το φιλόδοξο εγχείρημα της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου και το σχέδιο της Goldman Sachs, του ικανότατου Χάρη Ηλιάδη.

Υπό αυτό το πρίσμα η Τράπεζα Πειραιώς βαδίζει στην επόμενη μέρα υπό την ηγεσία του Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος υλοποιεί ένα πρωτοφανές success story, όπου στους κόλπους της θα συνυπάρξουν αρμονικά το Δημόσιο με ηγετική θέση διά μέσου του ΤΧΣ, οι ξένοι και Έλληνες ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, π.χ. Πόλσον, Μυτακίδης, που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση, καθώς και θεσμικοί επενδυτές και ευρύ επενδυτικό κοινό!