Παγκόσμια σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό. Τα τελευταία είκοσι χρόνια πλήθος ερευνών αναφέρουν περιστατικά κακομεταχείρισης,(παρε)ενόχλησης ακόμη και απειλών αθλητών/τριων από προπονητές κυρίως, αλλά, και από αθλητικούς παράγοντες και συναθλητές. Πρόσφατα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε τα δικαιώματα των αθλητών για ένα ασφαλές και υγιές αθλητικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης όταν αυτά πέφτουν στην αντίληψη τους. Οι ομοσπονδίες οφείλουν να ενημερώνονται και να έχουν ειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα.

Το πείραγμα, η ειρωνεία, το χτύπημα, οι κλωτσιές, οι προσβολές, ο σεξισμός, οι φωνές, το μη ενδιαφέρον, η απομόνωση, η επιμονή σε εξαντλητικές δίαιτες, η άρνηση για συνεργασία με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων του αθλητή, ο εξαναγκασμός για υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, η εξαντλητική προπόνηση πέρα από τα όρια και η σύναψη σχέσεων προσωπικών και ερωτικών υπό τη μορφή εκμετάλλευσης, απειλής και πίεσης, είναι μερικά από τα παραδείγματα τα οποία υποδηλώνουν αντίστοιχα κακομεταχείριση, ενόχληση, απειλή και μείωση της προσωπικότητας του αθλητή. Ειδικά στις περιπτώσεις ανηλίκων ατόμων όλα τα παραπάνω έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ας θυμηθουμε ομως μερικα απο τα μεγαλυτερα παγκοσμια αθλητικα σεξουαλικα σκανδαλα των τελευταιων χρονων:

Το σκάνδαλο με την ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ
Πρόκειται για το πιο γνωστό και το πιο μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού στην πρόσφατη ιστορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα The Indianapolis Star φιλοξένησε τις δηλώσεις δύο αθλητριών, οι οποίες αποκάλυψαν πώς ο Λάρι Νάσσαρ, αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, τις παρενόχλησε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.

Από τότε πάνω από 256 (!) γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου και πασίγνωστων αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Μακέιλα Μαρόνεϊ, η Άλι Ράισμαν και η Γκάμπι Ντάγκλας – κατηγόρησαν τον Νάσσαρ για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι κατηγορίες ήταν ποικίλες, όλες τους εξίσου φρικτές: ο γιατρός έβαζε το δάχτυλο του ή τις χάιδευε σε σημεία του σώματός τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Φυσικά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους όλες αυτές οι αθλήτριες ήταν ανήλικες, μεταξύ 10 – 15 ετών (ως γνωστόν στην ενόργανη γυμναστική οι αθλητές διαγωνίζονται σε πολύ μικρή ηλικία).

Ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Αϊτή ζητούσε σεξ από παίκτριες.

Ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αϊτής, Υβ Ζον-Μπαρτ, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση του για 20 χρόνια με έναν συνδυασμό χειραγώγησης, εκβιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι είχε παρενοχλήσει και κακοποιήσει σεξουαλικά πολλές νεαρές παίκτριες – συμπεριλαμβανομένου και ανήλικες – μεταξύ του 2014 και του 2020.

Ο 73χρονος άνδρας ανάγκαζε παίκτριες να κάνουν σεξ μαζί του με αντάλλαγμα την παραμονή τους στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας. Παράλληλα, απειλούσε ότι θα σκοτώσει τα θύματά του και όσους τολμούσαν να πουν ότι θα τον «καρφώσουν».

Σεξουαλική κακοποίηση στο γαλλικό πατινάζ

Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, και μάλιστα ανηλίκου, συντάραξαν το 2020 τον αθλητικό χώρο στη Γαλλία.

Η Σάρα Αμπιτμπόλ, πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προπονητή της Γκιγ Μπεγιέ, όταν ήταν ακόμα ανήλικ

Η Αμπιτμπόλ περιγράφει στο βιβλίο της, «Μία πολύ μεγάλη σιωπή», ότι ο προπονητής της τη βίασε επανειλημμένα από τα 15 έως τα 17 της χρόνια.

Η κόλαση της Κέιτι Χνίντα

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Κέιτι Χνίντα ήταν ίσως το μεγαλύτερο όνομα στο γυναικείο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, έγινε η πρώτη γυναίκα που σκοράρε στη Division I του κολεγιακού φούτμπολ των ανδρών.

Η απίστευτη αυτή αθλήτρια, όμως, έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη για να μπορέσει να αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τους άνδρες.

Όπως έγραψε η ίδια η αθλήτρια στο βιβλίο της μετά από αρκετά χρόνια στο Κολοράντο υπέστη θύμα σεξιστικών επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, με αποκορύφωμα τον βιασμό από ένα συμπαίκτη της.

«Άρχισε να με φιλάει, αλλά του είπα ότι δεν θέλω. Ήρθε από πάνω μου και του είπα “όχι”, αλλά αυτός σήκωσε τη φούστα μου και με βίασε», διηγήθηκε το περιστατικό η Χίντα, που δεν θέλησε να πάει στην αστυνομία. «Φοβόμουν για το τι θα έλεγε ο κόσμος. Κουβαλούσα τόσα πολλά μέσα μου εκείνη την εποχή, που δεν άντεχα κι άλλο» υπογράμμιζε.

Σκάνδαλο παρενόχλησης και στον γαλλικό στίβο

Δύο Γάλλοι προπονητές στίβου κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον δύο αθλητριών.

Ο Ζισκάρ Σαμπά, κορυφαίος Γάλλος προπονητής του 2013, φέρεται να παρενόχλησε 21χρονη πρώην αθλήτριά του τον Ιανουάριο του 2017, εκείνη απευθύνθηκε στις αρχές της Κρετέιγ και ακολούθησε διενέργεια έρευνας.

Η άλλη υπόθεση χρονολογείται από τις 26 Ιουλίου 2014, όταν η δρομέας μεσαίων αποστάσεων Εμά Ουντιού απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Φοντενεμπλό για να καταγγείλει περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Πασκάλ Μασά.