Λέξεις και σύμβολα που φέρνουν στο μυαλό τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο αλλά και νεοναζιστικές εικόνες στιγμάτισαν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Όμως, για τους Βιετναμέζους Αμερικανούς είναι το θέαμα μιας ιστορικής σημαίας που αντιπροσωπεύει μια χώρα που έπαψε να υπάρχει σχεδόν πριν από μισό αιώνα που έθεσε επώδυνα ερωτήματα.
Αρκετές κίτρινες με κόκκινες ρίγες σημαίες, που αντιπροσωπεύουν πάλαι ποτέ Νότιο Βιετνάμ, υψώθηκαν στο το Καπιτώλιο.
Πολλοί από αυτούς που κουβαλούσαν τις σημαίες ήταν Βιετναμέζοι Αμερικανοί υποστηρικτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι χρησιμοποιούν συχνά τη σημαία αυτή για να εκφράσουν νοσταλγία τους για μια χαμένη πατρίδα αλλά και το μίσος τους για τον κομουνισμό.
«Αυτή η σημαία για μένα είναι μια αντικομμουνιστική σημαία», έγραψε η Michelle Le, ιδιοκτήτρια μεσιτικής εταιρείας που εδρεύει στο Σιάτλ. Κουβαλούσε τη σημαία μαζί της στην «συγκέντρωση» στο Καπιτώλιο και σε μια ανάρτηση στο Facebook, η οποία σήμερα έχει διαγραφεί, έγραψε: «Υπενθυμίζει τις ρίζες και την κληρονομιά μου. Είχα ζήσει τον κομουνισμό και γνωρίζω την τυραννία και τον πόνο που είχε προκαλέσει σε πολλές οικογένειες».
Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που είδαν τη σημαία του Νότιου Βιετνάμ. ένα σύμβολο της δημοκρατίας και ενότητας, η παρουσία της στις ταραχές του Καπιτωλίου ήταν ανησυχητική αλλά και εξοργιστική εικόνα που δεν θα ήθελαν να δουν.
«Οι ιδέες του απολυταρχισμού, της ανατροπής της βούλησης του λαού, δεν είναι οι αρχές που αντιπροσωπεύει αυτή η σημαία», δήλωσε ο Tung Nguyen, πρόεδρος του Προοδευτικού Βιετναμέζικου Αμερικανικού Οργανισμού, ή PIVOT. «Για μας συμβολίζει την ελευθερία και ο Τραμπ δεν είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι. Η λευκή υπεροχή δεν συμβολίζει την ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τους Βιετναμέζους Αμερικανούς, η κίτρινη αυτή σημαία αντιπροσωπεύει πολλές συγκρούσεις και δύσκολες μέρες από την εμπειρία τους ως πρόσφυγες.
Για δεκαετίες, άνθρωποι τη χρησιμοποίησαν για να εκφράσουν το μίσος τους για το κομουνιστικό καθεστώς που τους έδιωξε από τη χώρα τους. Τα συναισθήματα αυτά ενίσχυσαν και τη μακροχρόνια πίστη των ανθρώπων αυτών στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς οι Βιετναμέζοι Αμερικανοί ήταν η μόνη ασιατική ομάδα που ευνόησε τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.
Ιστορικά, το 1975 όταν το κομουνιστικό Βόρειο Βιετνάμ νίκησε τον Νότο, που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, αρκετοί πρόσφυγες του Νότιου Βιετνάμ έφυγαν για τις ΗΠΑ. Στο Βιετνάμ, η κόκκινη σημαία του Βορρά αντικατέστησε την κίτρινη. Στη δεκαετία του 1990, οι Βιετναμέζοι Αμερικανοί ηγέτες άρχισαν να ασκούν πιέσεις σε τοπικούς εκλεγμένους αξιωματούχους για να αναγνωρίσουν την παλιά σημαία ως «σύμβολο κληρονομιάς και Ελευθερίας» ώστε αυτή να εκπροσωπεί την εκτοπισμένη υπερπόντια κοινότητα. Περισσότερα από 20 κράτη έχουν εγκρίνει μέχρι σήμερα ψηφίσματα για να το πράξουν.
Σήμερα, η σημαία αυτή αποτελεί για χιλιάδες Βιετναμέζους ένα ιερό σύμβολο που προβάλλεται σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και που αντιπροσωπεύει ένα τοτέμ αλληλεγγύης και αναγέννησης. Επέτρεψε στους ανθρώπους να θυμούνται την προηγούμενη ζωή τους ενώ τους έδωσε τη δύναμη να σφυρηλατήσουν νέους δρόμους στην «υιοθετημένη» πατρίδα τους.
Όμως, όπως και με άλλα εμβλήματα εθνικής υπερηφάνειας, η πίστη στο έμβλημα του Νότιου Βιετνάμ έχει επίσης βαθύνει τον διχασμό των Βιετναμέζων.
Το 1999, περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι του Γουέστμινστερ, ενός βιετναμέζικου αμερικανικού θύλακα στη νότια Καλιφόρνια, βγήκαν στους δρόμους σε βίαιη διαμαρτυρία όταν ένας ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ανέβασε μια αφίσα του Χο Τσι Μινχ μαζί με την κόκκινη σημαία.
Στις πανεπιστημιουπόλεις, οι ντόπιοι και διεθνείς φοιτητές με καταγωγή από το Βιετνάμ έχουν συγκρουστεί σκληρά για το ποια σημαία πρέπει να κυριαρχεί στις τελετές αποφοίτησης.
Οι περισσότεροι Βιετναμέζοι Αμερικανοί είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητοι, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο ορατοί. Η νεότερη γενιά είναι πολύ προοδευτική αλλά τα ΜΜΕ τείνουν να προβάλουν περισσότερο τις συντηρητικές φωνές. Ωστόσο, η σημαία αποτελεί έναν συνδυασμό πραγμάτων, Αντικατοπτρίζει το παρελθόν αλλά και τις σημερινές, όπως και τις μελλοντικές ανησυχίες για της κοινότητας των Βιετναμέζων.
Μετά από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, πολλοί νέοι άρχισαν να αμφισβητούν την πίστη των ηλικιωμένων και την ερμηνεία των αξιών της σημαίας αυτής.
Και κάπως έτσι ανοίγει για ακόμη μια φορά ένας μεγάλος διάλογος. Αυτή η σημαία είναι σύμβολό της ελευθερίας ή του μίσους.